Auto

CFR Marfă a intrat în vizorul Comisiei Europene după ce statul i-a şters datorii de aproape 360 milioane de euro

CFR Marfă a intrat în vizorul Comisiei Europene după...

Autor: Bogdan Alecu

19.12.2017, 00:05 165

Comisia Europeană a lansat o investiga­ţie aprofundată pentru a determina dacă stingerea de către statul român a datoriilor operatorului de transport feroviar de marfă CFR Marfă şi necolectarea datoriilor companiei i-au conferit acesteia un avantaj neloial, cu încălcarea normelor UE privind ajutoarele de stat.

Anunţul vine la aproape două luni de când Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, spunea că există „o posibilitate foarte rezonabilă“ să deschidă o investigaţie în cazul CFR Marfă, după ce operatorii privaţi de transport s-au plâns că CFR Marfă beneficiază de un regim preferenţial din partea statului, care i-a şters datorii  de 1,6 mld lei (aprox. 357 mil. euro) în 2013. La acea vreme, ştergerea datoriilor se făcea cu promisiunea statului că CFR Marfă va fi privatizată, însă aceasta a eşuat. „Piaţa transportului feroviar de marfă este o componentă crucială a legă­turilor de transport ale oricărei economii. CFR Marfă este operatorul istoric pe această piaţă în România şi a beneficiat de stingerea datoriilor publice şi de necolecta­rea de către creditorii publici a sumelor da­to­rate. Trebuie să verificăm dacă un investitor privat ar fi procedat la fel ca auto­ri­tăţile publice şi, în cazul în care răspunsul este negativ, trebuie să stabilim dacă aceste măsuri sunt compatibile cu normele UE privind ajutoarele de stat”, a spus Margrethe Vestager, comisar responsabil cu politica în domeniul concurenţei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO