Auto

Dacă diurnele şoferilor vor fi asimilate veniturilor şi impozitate, transporturile se vor prăbuşi

Autor: Ştefan Stan

13.01.2015, 00:05 301
Legislaţia muncii trebuie armonizată cu cea fiscală pen­tru că, dacă diurnele pri­mite de şoferi se vor taxa şi se vor încadra ca venituri sa­lariale, industria de trans­porturi se va prăbuşi, a declarat la ZF Live Ion Lixandru, vicepreşedintele Asociaţiei Ro­mâne pentru Logistică.
 
„Salariile medii din industria de trans­porturi, unde sunt angajaţi în jur de 300.000 de persoane, sunt de 1.500 de lei brut pe lună, iar diur­nele ajung la 700-800 de euro pe şofer. Elementele de cost importante, după car­bu­rant, sunt diurna şoferilor şi taxele la asigurări. Aici se regăsesc 80% din costurile per kilo­metru“, a spus el.
 
La  sfârşitul lui decembrie trecut, ANAF a desfăşurat mai multe controale la firmele de transport rutier în urma cărora au fost reca­lificate retroactiv sumele acordate şoferilor cu titlu de diurnă neimpozabilă drept venituri de natură salarială. Inspectorii fiscali au calculat impozit pe veniturile din salarii, contribuţii sociale şi accesorii la toate aceste sume.
 
Trans­portatorii rutieri au calificat atunci măsura prin care sumele plătite ca diurnă şoferilor sunt reîncadrate ca venituri salariale şi implicit impozitate drept un abuz, afirmând că vor fi obligaţi să plătească retroactiv circa 6 miliarde de euro, ceea ce i-ar duce imediat la faliment.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO