Auto

Erdogan deschide cel de-al treilea aeroport al Istanbulului. Criticii spun că proiectul a devenit un cimitir al muncitorilor

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi reprezentanţi ai mai multor ţări la deschiderea „Aeroportului nou“ din Istanbul

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi reprezentanţi ai mai multor ţări la deschiderea „Aeroportului nou“ din Istanbul

Autor: Bogdan Cojocaru

30.10.2018, 00:05 3652

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a deschis luni cel de-al treilea aeroport al Istanbulului, un oraş cu o populaţie de peste 15 milioane de locuitori. Inaugurarea a marcat aniver­sarea a 95 de ani de la stabilirea repu­blicii, iar pentru acest eveniment Erdo­gan le-a dat turcilor un cadou pe măsura am­biţiilor sale: „Aero­por­tul nou“ va deveni cu timpul cel mai mare din lume, le-a promis el.

Ieri a fost pentru prima oară când Ziua Repu­blicii a fost săr­bătorită la Istan­bul, un oraş care zilele acestea şi-a câşti­gat o notoritate mon­dială. 

Liderul turc a fost săptămâna trecută la Istanbul gazda unui summit cu tema răz­boiul din Siria la care au par­ti­ci­pat cancelarul german An­gela Merkel, preşe­din­tele rus Vla­dimir Putin şi preşe­dintele fran­cez Emmanuel Macron.

Preşedintele turc a inaugurat „Aeroportul nou“ în condiţiile în care dezvoltarea proiec­tului s-a făcut cu încăl­carea drepturilor mun­ci­torilor. Unii dintre ei sunt în închisoare, atrage atenţia Human Rights Watch. Mun­citorii, printre care un lider sindical, au protestat contra condiţiilor de lucru proaste din timpul construcţiei, notează Ahval News, un site de ştiri de opoziţie.

„În spatele noului megaproiect din oţel şi sticlă al lui Erdogan stau întem­niţaţi 30 de muncitori din construcţii şi un lider sindical pentru că au criticat condiţiile grele“, spune Emma Sinclair-Webb, directorul pentru Turcia al Human Rights Watch.

Pe 14 septembrie a fost organizat un protest din cauza condiţiilor dificile de muncă şi a câ­tor­va zeci de decese pe şantier. Un acci­dent mortal a avut loc chiar duminică.

Nihat Demir, liderul de sindicat al munci­torilor, a explicat că prin­cipala cauză a accidentelor şi deceselor este graba de a ajunge la termenul stabilit de Erdogan.

„Aeroportul a devenit un cimitir“, a afirmat Demir pentru AP.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO