Auto

În timp ce popularitatea maşinilor electrice va continua să crească în 2020, industria auto europeană poate să sufere din plin în urma noilor reglementări privind emisiile de carbon

În timp ce popularitatea maşinilor electrice va...

Autor: Eduard Ivanovici

21.12.2019, 11:19 837

2020 ar putea reprezenta un punct de cotitură pentru industria auto europeană. Noile politici ce vizează limitele emisiilor de carbon vin într-o perioadă în care sectorul se află într-un adevărat impas legat de vehiculele diesel şi tranziţia spre motoare electrice, conform Fortune.

Noile reglementări ale emisiilor de CO2 vor complica tot mai mult tranziţia. Industria nu s-a mai confruntat niciodată cu posibilitatea flancării limitelor europene ale gazelor cu efect de seră, producătorii riscând amenzi uriaşe ce pot ajunge până la ordinul sutelor de milioane de euro.

Producătorii auto îşi stabilesc de obicei producţia şi obiectivele de vânzări în ciuda trendurilor statistice şi modelelor de consum. În plus, sunt luate în calcul aspecte macro, cum ar fi rata de angajare şi creşterile salariale, factori ce nu sunt deloc siguri, întrucât se estimează că PIB-ul real al Uniunii Europene va creşte cu doar 1,2% în 2020 şi 2021.

Înmatriculările pentru vehicule off-road, precum BMW X5, au crescut într-un ritm de 40% în Germania ultimelor două luni, în timp ce maşinile sport au înregistrat creşteri de 67% doar în luna octombrie, de vreme ce producătorii auto vor să asigure vânzarea maşinilor cu emisii mari până pe la 1 ianuarie, când noile reglementări intră în vigoare. Un trend similar poate fi observat de-a lungul continentului, numărul înmatriculărilor crescând într-un ritm mult mai accelerat ca de obicei în ultimele trei luni, potrivit Asociaţiei Europene a Producătorilor Auto.

Autorităţile de la Bruxelles continuă să atace dur autovehiculele cu emisii mari de carbon, acestea reprezentând o cincime din totalul gazelor cu efect de seră din UE. Pe deasupra, sectorul auto este singurul ce nu a reuşit să reducă amprenta de carbon sub datele de referinţă impuse de Uniune în 1990.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO