INS: Afacerile din servicii profesionale au crescut cu 12,8% în 2017, plus de 15,7% în transporturi

14 feb 2018 Autori: Dan Straut , Mediafax

În anul 2017, comparativ cu anul 2016, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie brută, a crescut pe ansamblu cu 12,8%, arată datele comunicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Avansul a fost consemnat datorită creşterilor înregistrate la transporturi (+15,7%), alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+15,4%), activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune, difuzare şi transmitere de programe (+14,0%), activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+4,3%) şi la comunicaţii (+4,2%).

Potrivit INS, cifra de afaceri din serviciile profesionale, serie brută, în luna decembrie 2017, comparativ cu luna precedentă, a crescut cu 2,1% ca urmare a creşterilor înregistrate la alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+9,5%) şi la activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+2,3%). Scăderi au înregistrat activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune difuzare şi transmitere de programe (-9,2%), activitǎţile de transport (-3,8%) şi la activităţile de comunicaţii (-0,4%).

Pe seria ajustată sezonier, în luna decembrie 2017, comparativ cu luna precedentă, în termeni nominali, afacerile prestatorilor de servicii profesionale au crescut cu 1% ca urmare a creşterii înregistrate la alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+2,7%) şi la activitǎţile de transport (+2,3%). Scăderi au înregistrat activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune, difuzare şi transmitere de programe (-5,9%), activităţile de comunicaţii (-3,4%) şi activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (-2,5%).

În luna decembrie 2017, comparativ cu luna decembrie 2016, cifra de afaceri din serviciile profesionale, serie brută, a crescut pe ansamblu cu 9,1%, datorită creşterilor înregistrate la activităţile de transporturi (+17,3%), alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+9,8%), activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune, difuzare şi transmitere de programe (+5,5%) şi la activităţile de comunicaţii (+3,3%). Activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei au scăzut cu 8,8%.

Pe seria ajustată sezonier, în luna decembrie 2017, comparativ cu luna decembrie 2016, cifra de afaceri din serviciile profesionale a crescut pe ansamblu cu 12,2% datorită creşterilor înregistrate la activităţile de transporturi (+20%), alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+13,3%), activităţile de comunicaţii (+5,4%) şi la activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune difuzare şi transmitere de programe (+4,2%). Activităţile de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei au scăzut cu 12%.

În terminologia INS, cifra de afaceri reprezintă veniturile totale înregistrate de către întreprindere în perioada de referinţă, provenite atât din activitatea principală, cât şi din activităţile secundare exercitate de aceasta. Cifra de afaceri nu include TVA şi veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe.

 
Cuvinte cheie:
SERVICII PROFESIONALE
, TRANSPORTURI
, CIFRA DE AFACERI
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide