Auto

Ionuţ Grigoraş, JLL: Vedem în acest an o cerere mai mare din zona de producţie, în special pentru Bucureşti şi pentru regiunea Moldovei

Conferinţa ZF Logistică, Transporturi & Automotive 2023

Ionuţ Grigoraş, JLL: Vedem în acest an o cerere mai...

Autor: Alex Ciutacu

10.04.2023, 11:27 223

Piaţa de leasing pentru spaţii industriale a fost una activă în primele trei luni ale anului 2023, iar Bucureştiul şi regiunea Moldovei au atras mai multe cereri pentru spaţii destinate activităţilor de producţie, a explicat Ionuţ Grigoraş, Senior Consultant Industrial în cadrul JLL, în conferinţa ZF Logistică, Transporturi & Automotive 2023.

„Chiar dacă retailul şi logistica au fost pe primele locuri anul trecut, în primele trei luni din 2023 vedem o schimbare uşoară, 15-20% pentru producţie, producţie food, non-food, dar chiar şi petfood. În primele trei luni ale anului piaţa a fost foarte bună din punctul de vedere al leasingului industrial”.

Deşi cererea pentru spaţii de producţie s-a concentrat în ultimii ani pe zona de Vest a ţării, cu oraşe precum Oradea, Timişoara şi Arad, lipsa de forţă de muncă din această regiune îi împinge pe producători să caute spaţii în Moldova sau chiar în Oltenia şi Muntenia.

„Majoritatea activităţilor de producţie venite anul acesta au fost pe Bucureşti, dar vedem şi o cerere pentru Moldova, până în Bacău. Ştim că Bacăul este o localitate cu un dezvoltator industrial bun, stoc modern de spaţii, e una din zonele mai puţin dezvoltate, dar se va dezvolta datorită autostrăzii. Deja avem achiziţii de terenuri în zonă şi cerere din partea dezvoltatorilor să intre pe zona respectivă”.

Ce a mai declarat în cadrul evenimentului:

  • Noi vedem o creştere a pieţei în momentul actual, datorită cererii constante de spaţii de retail, logistică şi, în special în primele 3 luni ale anului, au început să fie multe cereri de producţie. Dacă se continuă trendul actual de creştere, spre finalul anului atingem borna de 7 milioane metri pătraţi. Anul treccut au fost undeva la 6-6,4 milioane mp, marea majoritate a spaţiilor sunt concentrate pe Bucureşti, undeva la 3,2 milioane metri pătraţi.
  • Ca de obicei, atunci când se face o autostradă sau când intră un nume mare în piaţă, cei locali cresc automat preţurile terenurilor. Să ziem că preţurile sunt între 10-15 euro/mp de teren în locaţiile cât de cât bune (n.r: din Moldova). Avem şi locaţii mai puţin bune pentru că majoritatea terenurilor pe care trec viitoarele autostrăzi sunt extravilane, agricole. Preţurile ar trebui să fie puţin mai jos, dar sunt între 10 şi 15 euro/mp.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO