Auto

Luxul se vinde: limuzine Mercedes de 240.000 de euro si utilitare Volkswagen de 160.000 de euro livrate in acest an

Luxul se vinde: limuzine Mercedes de 240.000 de euro si utilitare Volkswagen de 160.000 de euro livrate in acest an

1. Volkswagen Multivan Business a costat 160.000 de euro si include, printre altele, imprimanta, fax sau ecrane cu cristale lichide 2. La 240.000 de euro, Mercedes S-Klasse 65 AMG a fost cea mai scumpa masina livrata de dealerii din Romania in acest an 3. A8 W12 LWB este, la circa 200.000 de euro, cel mai scump model livrat de importatorul Porsche Romania

09.08.2006, 19:42 91

Porsche Romania a vandut saptamana aceasta un model Volkswagen Multivan de 160.000 de euro, aceasta fiind cea mai scumpa utilitara de pe piata.
Ecranul cu cristale lichide, sistem DVD, fax, copiator, scanner color, imprimanta, conexiune Internet si telefon separat pentru compartimentul soferului si al pasagerilor. Aceasta nu este o descriere a unui model de lux Maybach sau Rolls Royce, ci a celui mai scump microbuz livrat pana acum pe piata locala.
Modelul Volkswagen Multivan Business livrat saptamana aceasta de catre Midocar Bucuresti, dealer Volkswagen, a avut un pret de 160.000 de euro si are sase locuri individuale, toate reglabile electric, scaunele de piele fiind inclazite.
La aceasta valoare masina se afla intre cele mai scumpe trei masini livrate de importatorul Porsche Romania in acest an si una dintre cele mai scumpe masini livrate de catre toti dealerii auto din Romania.
La nivelul primelor sase luni ale anului cea mai scumpa masina livrata pe piata locala a fost, potrivit statisticilor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), un model Mercedes S-Klasse 65 AMG. Valorile se refera la preturile de lista cu toate taxele incluse si nu iau in calcul pachetele optionale pe care clientii si le-au adaugat pe masini si care nu sunt raportate APIA de catre dealerii auto.
Mercedes S-Klasse 65 AMG, al carui pret se apropie, potrivit datelor APIA, de 240.000 de euro, i-a luat locul in topul din prima jumatate a anului trecut unui alt model preparat de AMG, divizia specializata pe dezvoltarea variantelor "imbunatatite" ale masinilor de serie Mercedes.
Cu un pret de lista de aproximativ 237.000 de euro, modelul SL 65 AMG inregistrase doua comenzi in prima jumatate a anului trecut, insa nu a mai plusat cu nimic in prima jumatate a acestui an.
Pe lista masinilor cu un pret de lista de peste 100.000 de euro se afla atat limuzine din segmentul de lux, precum Audi A8, BMW Seria 7, Maserati Quattroporte, Jaguar XJR, Mercedes S-Klasse, cat si modele sportive precum Porsche 911, BMW M5, BMW M6 sau Maserati Spyder.
Nu in ultimul rand, o pondere importanta in vanzarile de masini cu o valoare de peste 100.000 de euro este reprezentata de SUV-uri, adica cele cu veleitati de masini de teren, insa destinate mai degraba soselelor.
Astfel, modele precum BMW X5, Cadillac Escalade, Range Rover, ML sau Cayenne reprezentau in prima jumatate a anului trecut mai mult de jumatate din masinile cu pret de peste 100.000 de euro.
In prima jumatate a acestui an ponderea
s-a redus la jumatate ca urmare a aparitiei modelului concurent al Audi, Q7, care a inregistrat vanzari cu mult peste asteptarile importatorului. Practic, o buna parte din masinile alocate pentru acest an fusesera deja antamate inainte ca modelul sa fie lansat oficial.
Potrivit datelor APIA, pretul de lista al celui mai scump model Audi Q7 nu ajunge la 100.000 de euro. Oficialii Porsche Romania spun insa ca o pondere importanta din vanzarile acestui model a fost reprezentata de masini cu o valoare de peste 100.000 de euro, deoarece multi dintre clienti au cumparat diverse pachete optionale care au crescut valoarea masinii.
Audi a reprezentat de altfel, in varianta cu ampatament marit (Long Wheel Base) a modelului A8, cea mai scumpa masina vanduta vreodata de importatorul Porsche Romania, potrivit propriilor estimari.
"Cel mai scump Audi A8 este un A8 W12 LWB (Long Wheel Base, versiune cu ampatament marit, care a fost livrat in anul 2005 si a avut un pret de 203.000 de euro DDP (cu toate taxele incluse - n. red)", spun reprezentantii Porsche Romania. Fara taxe, valoarea masinii a fost de aproximativ 156.500 de euro. In acest an, cel mai scump model din oferta importatorului este tot un Audi A8, prezentat in showroom-ul Porsche Bucuresti Nord si care "asteapta un client in curand". Modelul atinge un pret de peste 191.000 euro cu toate taxele incluse sau 148.000 de euro fara taxe.
"In alegerea unei marci premium pretul nu mai este criteriul de baza. Avem automobile unde pretul optionalelor atinge aproximativ 40% din pretul total", declara George Sanduleac, director marca Audi.
Printre optionalele acestui model se afla sistem de sunet Bang & Olufsen, TV Tunner sau sistem de frane cu discuri ceramice.
Chiar daca nu figureaza in statisticile APIA ca livrari ale dealerilor auto locali, si marcile de superlux, adica cele cu preturi de peste 200.000-300.000 de euro, sunt reprezentate pe soselele din Romania.
Astfel, Maybach a livrat pana acum in Romania mai multe modele Maybach 57 sau Maybach 62, printre clienti figurand oameni de afaceri precum Ion Tiriac sau Viorel Catarama (proprietarul grupului de mobila Elvila).
In acelasi timp, Rolls-Royce a livrat direct sau prin intermediul importatorului BMW, compania Automobile Bavaria, mai multe modele Phantom unor oameni de afaceri precum Irinel Columbeanu, Giovani Becali sau Ioan Neculaie (patronul grupului Prescon din Brasov).
Modelele sport Ferrari si Lamborghini au inregistrat, la randul lor, vanzari importante pe piata locala, la fel ca si Bentley. Aproximativ 30 de masini Bentley si Lamborghini sunt in prezent inmatriculate in Romania, plus alte cateva Ferrari, potrivit ultimelor informatii.
Nu doar masinile de lux se cauta pe piata locala, ci si accesoriile. Desi reprezinta doar de la sfarsitul anului trecut marca BRABUS (specializata in tuning de automobile Mercedes-Benz si Maybach), dealerul auto Colina Motors a livrat deja variantele Brabus ale noului Mercedes ML (cu un pret de 124.000 de euro fara taxe) sau Dodge Viper SRT 10 (121.000 euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO