Auto

Noul pol automotive din Europa de Est

23.08.2007, 18:28 14

Concentratia producatorilor de automobile si componente auto a crescut semnificativ in ultimul an, dupa ce companii precum Delphi si Ford au anuntat investitii de sute de milioane de euro in construirea sau modernizarea facilitatilor de productie.
Prima corporatie internationala care a ales investitia in Romania a fost Daewoo, care a achizitionat uzina Oltcit din Craiova si care a efectuat investitii de peste 850 de milioane de dolari (631 mil. euro) in modernizare. Datorita intrarii in stare de faliment a companiei Daewoo din Coreea de Sud, statul roman a achizitionat pachetul de actiuni detinut de aceasta in cadrul Automobile Craiova.
In cazul in care Ford va achizitiona uzina de la Craiova, oficialii companiei au anuntat investitii de 675 de milioane de euro si cheltuieli de pana la
1 miliard de euro pana in 2012 pentru modernizarea uzinei de la Craiova si majorarea capacitatii de productie a acesteia la 300.000 de automobile anual. Grupul american Delphi, unul dintre cei mai mari furnizori internationali din industria auto, va construi o unitate de productie de componente auto la Iasi. Valoarea investitiei estimata de catre reprezentantii Delphi in urmatorii cinci ani va fi de 100 de milioane de euro.
Compania va achizitiona un teren de patru hectare, insa locatia acestuia nu este inca stabilita, fiind in discutie trei posibile zone din perimetrul Iasiului. Chiar daca locatia exacta nu este inca stabilita, oficialii Delphi au declarat ca primele echipamente pentru fabrica sunt programate sa ajunga la Iasi pe data de 10 noiembrie.
Potrivit declaratiilor lui Sorin Vasilescu, director in cadrul Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), agentia a monitorizat in 2006 investitii in sectorul auto de peste 600 de milioane de euro. Totalul investitiior straine in segmentul automotive care vor fi demarate in Romania in acest an a fost evaluat de ARIS la mai mult de 1 miliard de euro, efectul imediat fiind aproximat in crearea a aproximativ 8.000 de noi locuri de munca.
Pentru toate cele cinci fabrici din Romania reprezentantii Draxlmaier, producatorul german de componente, au anuntat in acest an investitii totale de 30 mil. euro din care 17 milioane vor fi directionate catre utilitati tehnice, 3 milioane pentru achizitia de terenuri si constructie de cladiri, 9 milioane pentru noi linii de productie si echipamente si un milion de euro pentru calificarea personalului. In total, potrivit datelor companiei, Draxlmaier a cheltuit pentru constructia si modernizarea fabricilor sale aproximativ 220 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO