Auto

Peste 200 de TIR-uri ucrainene aşteaptă să iasă din ţară pe la Hamleu

Peste 200 de TIR-uri ucrainene aşteaptă să iasă din...

Autor: Gabriel Pecheanu

03.12.2023, 13:33 50

Numărul camioanelor care se prezintă pe sensul de intrare în ţară la Petea şi ulterior pe sensul de ieşire din Hamleu a crescut. Motivul este numărul mare de transportatori de marfă ucraineni care vin dinspre Polonia şi Slovacia, ca urmare a reconfigurării traseului spre Ucraina.

„De ieri noapte (sâmbătă noaptea - n.r.), sesizăm o creştere a numărului de camioane care se prezintă pe sensul de intrare în ţară la Punctul de Trecere a Frontierei Petea şi ulterior pe sensul de ieşire din România la Punctul de Trecere a Frontierei Halmeu. Cauza traficului intens este reprezentat de numărul mare de transportatori de marfă ucraineni care vin dinspre Polonia şi Slovacia, ca urmare a reconfigurării traseului spre Ucraina, pe circuitul Ungaria - România -Ucraina, motivul fiind protestelor transportatorilor de marfă poloni şi sloveni. Pe lângă această rerutare, mai vorbim şi de traficul intens din perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, precum şi blocajele unor tronsoane de drum din cauza vremii nefavorabile din ultimele zile în care transportatorii de marfă au staţionat în parcări, după care s-au repus în mişcare”, anunţă Poliţia de Frontieră Maramureş.

Pe sensul de intrare în România, la Punctul de Trecere a Frontierei Petea se înregistrează 30 de minute timp de aşteptare, însă la Halmeu pe ieşire timpul de aşteptare este de 540 de minute, iar în aşteptare sunt peste 200 de camioane pe o distanţă de aproximativ 4 km.

„Poliţia de Frontieră lucrează la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere, atât la Petea, cât şi la Halmeu, fiind folosite toate arterele de control destinate automarfarelor. De asemenea, s-a suplimentat personalul care desfăşoară formalităţile de control şi s-a luat legătura cu autorităţile de frontieră din Ucraina, în vederea dispunerii unor măsuri în comun pentru fluidizarea traficului. Pentru a evita posibile neplăceri cauzate de prezenţa şi staţionarea automarfarelor pe raza localităţile adiacente celor două puncte de trecere a frontierei, a fost solicitat sprijinul IPJ Satu Mare şi IJJ Satu Mare, în baza planurilor de cooperare interinstituţionale. În PTF Halmeu, punct aflat la graniţa cu Ucraina, vorbim de un control multiplu, adică un control vamal, fito-sanitar, sanitar veterinar, un control al rovinietei, precum şi cel al greutăţii încărcăturii camioanelor, conform normelor prevăzute de lege”, se menţionează în comunicat.

Poliţia de Frontieră Maramureş precizează că fluidizarea traficului este condiţionată şi de controlul de frontieră al autorităţilor din Ucraina, respectiv capacitatea autorităţilor din ţara vecina de a prelua si procesa camioane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO