Auto

Primul vehicul comercial electric produs în România din 2024: Ford prezintă noul E-Transit Courier produs la uzina Ford Otosan Craiova

Primul vehicul comercial electric produs în România din...

Autor: Bogdan Alecu

09.04.2023, 14:01 1884

Ford Otosan Craiova va demara în T3 2023 producţia noului Transit Courier alături de Puma în România, iar din T3 2024 va începe producţia noului E-Transit Courier, primul automobil electric asamblat pe piaţa locală.

Versiunile cu motoare diesel şi pe benzină pot fi comandate din vara lui 2023, cu livrări înainte de finalul anului.

Cu dimensiuni tipice pentru segmentul compact, E-Transit Courier este un model complet nou, care consolidează gama Ford Pro de vehicule comerciale electrice şi susţine planul global Ford de a extinde rapid gama de vehicule electrice

Productivitate de neegalat, graţie performanţelor EV, zonei de încărcare generoase şi uşor de configurat şi acces la serviciile conectate Ford Pro.

Pentru a creşte productivitatea, E-Transit Courier a fost complet reproiectat în jurul unei suprafeţe de marfă mai mari şi mai uşor configurabilă, care oferă cu 25% mai mult volum de încărcare faţă de modelul anterior, inclusiv sarcină utilă crescută şi spaţiu pentru doi europaleţi.

E-Transit Courier este următorul pas al programului global de peste 50 de miliarde de dolari prezentat de Ford cu scopul de a conduce revoluţia electrificării. Compania îşi electrifică emblematica familie de vehicule comerciale Transit, iar E-Transit Courier se alătură modelelor mai mari din portofoliul Ford Pro, respectiv E-Transit şi E-Transit Custom.

„E-Transit Courier face paşi importanţi în segmentul din care face parte şi propune performanţă EV fără compromisuri, o capacitate de încărcare mai mare şi suport digital cu o conectivitate de top. Poziţia de lider de piaţă a diviziei Ford Pro, menţinută pe o perioadă îndelungată, ne oferă o perspectivă de neegalat asupra nevoilor clienţilor şi înseamnă că îi putem ajuta să obţină o productivitate mare de la autoutilitarele lor de dimensiuni compacte, cu o mai bună conectivitate şi o capacitate de încărcare mai mare ca niciodată”, a declarat Hans Schep, director general Ford Pro, Europa.

Noul E-Transit Courier îşi va face debutul public la Salonul de vehicule comerciale din Birmingham, Marea Britanie, în perioada 18-20 aprilie, şi este programat să intre în producţie în 2024. Clienţii vor putea comanda versiunile cu motoare pe benzină şi diesel din vara lui 2023, livrările fiind programate să debuteze până la finalul anului

Sistemul de propulsie complet electric al E-Transit Courier a fost proiectat incluzând un motor puternic de 100 kW şi posibilitatea de conducere cu o singură pedală (One-Pedal) – detaliile complete ale performanţei şi autonomiei vor fi confirmate la o dată ulterioară.

Ford Pro se aşteaptă ca E-Transit Courier să fie popular printre clienţii care încarcă în locaţiile proprii – viteza de încărcare la AC fiind de 11 kW, o încărcare completă necesitând 5,7 ore . Încărcarea poate fi programată pentru a profita de energie mai ieftină peste noapte folosind ecranul tactil din vehicul.

E-Transit Courier oferă o capacitate de încărcare rapidă DC de până la 100 kW. Sistemul este capabil să adauge 87 km de autonomie în 10 minute şi să se încarce de la 10 la 80% în mai puţin de 35 de minute.  E-Transit Courier vine, de asemenea, cu un an de acces gratuit la reţeaua de încărcare Blue Oval, care urmează să includă la nivel european 500.000 de puncte publice de încărcare până în 2024.

Sistemul Plug and Charge le permite proprietarilor E-Transit Courier să conecteze pur şi simplu maşina la staţiile de încărcare din reţeaua Blue Oval şi să plece, conexiunea, autentificarea şi plata fiind automate. Încărcarea începe automat şi un rezumat al facturii este trimis proprietarului la terminarea încărcării. Pentru a oferi date cât mai reale, sistemul de tip cloud denumit Intelligent Range cumulează numeroase informaţii pentru a calcula o autonomie cât mai reală.

Designul complet nou al caroseriei E-Transit Courier permite o capacitate de încărcare crescută în toate direcţiile. Lăţimea dintre pasajele roţilor din spate este de 1.220 mm, permiţând furgonului compact să transporte pentru prima dată doi europaleţi. Volumul total al încărcăturii este acum de 2,9 mc, cu 25% mai mult decât modelul anterior. Acest lucru poate fi sporit şi mai mult folosind noua funcţie de încărcare prin peretele despărţitor, care permite clienţilor să transporte articole precum scânduri sau ţevi cu lungimea de peste 2.600 mm. Sarcina utilă maximă pentru modelul complet electric este de 700 kg, cu o greutate maximă de remorcare de 750 kg.

E-Transit Courier ajută companiile să iasă în evidenţă, cu un design exterior îndrăzneţ şi distinctiv şi un interior spaţios şi practic, conceput în funcţie de nevoile utilizatorilor de vehicule comerciale compacte. Noul model oferă o specificaţie de echipare standard foarte cuprinzătoare, inclusiv caracteristici unice ale cabinei, precum volanul „ squircle” care îmbunătăţeşte spaţiul pentru picioare şi vizibilitatea pentru şofer, selector de viteze montat pe coloana de direcţie, pornire de la buton şi o frână de mână cu acţionare electrică pentru a oferi spaţiu de stocare configurabil sporit.

Zona de ecrane de la interior, denumită “Digiboard”, este compusă dintr-un instrumentar de bord digital cu un ecran de 12 inchi şi un ecran tactil central de 12 inchi, pe care regăsim ultima generaţie a sistemului multimedia SYNC 4 de la Ford. 6 Sistemul de navigaţie cu conectivitate online, pe bază de abonament 7, poate creşte productivitatea şi poate reduce volumul de muncă al şoferului cu actualizări privind traficul, parcarea, încărcarea şi pericolele locale din trafic. Compatibilitatea wireless Android Auto şi Apple CarPlay este standard. Pachetul Office inovator, unic în clasă, include o suprafaţă de lucru plată pliabilă şi iluminare pentru a face mai uşor şi mai confortabil utilizarea unui laptop, completarea documentelor sau pauzele luate în cabină.

Fiecare E-Transit Courier dispune standard de un modem încorporat, care permite conectivitate permanentă cu ecosistemul Ford Pro şi actualizări software wireless care pot face produsul mai bun în timp, fără a necesita o vizită la dealer.

Pentru a îmbunătăţi securitatea fără pierderea timpul şi achitarea costurilor ridicate tipice soluţiilor aftermarket, Ford Pro a colaborat cu experţii în securitatea vehiculelor pentru a oferi pachete de încuietori montate din fabrică pentru E-Transit Courier. Pachetele includ încuietori secundare, precum şi blocare automată a uşii laterale glisante pentru a reduce volumul de muncă al şoferului şi a reduce câteva secunde de la fiecare livrare.

Estimările Ford Pro Service arată costuri pentru întreţinerea neprogramată cu cel puţin 35% mai mici decât la modelele cu motor diesel. E-Transit Courier este susţinut de aceeaşi reţea Ford Pro, de sistemul unic FordLiive şi de cea mai mare reţea dedicată de dealeri de vehicule comerciale din Europa – ca şi restul familiei Transit.

Noul Transit Courier este disponibil cu o gamă de motoare pe benzină şi diesel eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil. Gama include atât modele de furgon, cât şi furgon dublă cabină şi include o gamă de versiuni atractive, inclusiv modelele Limited şi Active cu specificaţii ridicate.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO