Auto

Producatorii si importatorii auto ar fi vrut sa vanda de noua ori mai mult prin "Rabla"

Producatorii si importatorii auto ar fi vrut sa vanda de noua ori mai mult prin "Rabla"
18.04.2007, 18:35 11

Cei 56 de importatori, producatori si distribuitori care au fost validati sa participe la a treia editie a programului de stimulare a reinnoirii parcului national auto ar fi vrut sa vanda mai mult de 142.000 de masini, potrivit cererilor inregistrate.
"Au fost mai mult de 142.000 de masini cerute. In urma stabilirii coeficientului de alocare, fiecare companie inregistrata a primit apoi o cota din totalul celor 16.500 de masini pentru care se vor acorda prime de casare", a declarat Mihai Toti, presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu.
La selectia pentru participarea la a treia editie a programului "Rabla" au participat 58 de companii din care au primit unda verde 56, comparativ cu doar 29 cati au participat anul trecut. "Au fost doi participanti, un dealer din Arad si importatorul Kia Romania, care nu au primit aprobarea, pentru ca nu au avut actele complete", a adaugat Toti.
Cea mai mare cota, de 1.907 masini, care implica fonduri de 5,7 mil. lei (1,6 mil. euro) a fost obtinuta doar de Automobile Dacia, Daewoo Automobile si Porsche Romania. Anul trecut cota maxima obtinuta in prima etapa a programului a fost de 3.186 de masini.
Programul din acest an se va desfasura potrivit ministrului mediului si dezvoltarii durabile, Attila Korodi, in trei etape. Prima etapa va dura pana la 31 august, a doua intre 1 septembrie si 12 noiembrie, iar a treia etapa pana la 12 decembrie.
"Anul acesta programul se va desfasura in trei etape, pentru ca vrem sa evitam situatiile din anii trecuti. In 2006 au ramas nevandute aproximativ 1.300 de masini, pentru ca unii din importatori au avut indisponibilitati. Prin aceste etape se urmareste redistribuirea cotelor neutilizate", a declarat Korodi.
Redistribuirea sumelor neutilizate de catre importatorii, producatorii sau distribuitorii de autovehicule se va face pe baza unui act aditional si a cererilor depuse. Participantii care solicita o suplimentare a fondurilor la urmatoarea etapa trebuie sa fi utilizat cel putin 80% din cota alocata anterior.
La acest program vor participa si 142 de agenti colectori care vor prelua autoturismele scoase din uz. Fondurile implicate de programul de inlocuire a parcului auto ajung in acest an la 49,5 mil. lei. "Fondurile provin de la marii poluatori din industrie, care platesc anumite taxe catre fondul de mediu", a spus Korodi. El a adaugat ca urmeaza sa se intalneasca cu reprezentantii Ministerului Economiei si Finantelor pentru stabilirea unei variante optime de ajustare a taxei de prima inmatriculare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO