Auto

Renault a inaugurat marţi a doua unitate a uzinei deţinute la Tanger, în Maroc

Renault a inaugurat marţi a doua unitate a uzinei deţinute la Tanger, în Maroc

Autor: Anca Dumitrescu

08.10.2013, 21:02 626

Înfiinţarea noii unităţi de producţie a necesitat o investiţie de 400 de milioane de euro şi este rezultatul unui parteneriat public-privat între regatul Maroc şi grupul Renault, care a dus la crearea celei mai mari fabrici auto din Africa, se arată într-un comunicat al constructorului francez.

"Ceremonia de astăzi este extrem de importantă pentru noi. Ilustrează dorinţa Renault de a-şi respecta angajamentele şi ambiţia autorităţilor marocane de a dezvolta industria auto a ţării. Sunt sigur că această a doua linie de fabricaţie va produce vehicule Sandero de calitate", a declarat Jacques Prost, director general al Renault Moroc.

Renault a angajat 1.400 de persoane pentru a doua linie de fabricaţie, iar numărul total al angajaţilor fabricii a ajuns la 5.000. Activităţile se desfăşoară în două schimburi.

Fabrica Renault din Tanger este deţinută în proporţie de 52,4% de grupul Renault şi 47,6% de Caisse de Depots et de Gestion (CDG).

Uzina produce vehicule Dacia Lodgy, Dacia Dokker şi Dacia Dokker Van, pe prima linie de fabricaţie, şi Dacia Sandero şi Dacia Sandero Stepway la cea de-a doua.

Costul total al investiţiei de la Tanger a fost estimat la 1 miliard de euro, de la lansarea în februarie 2012, iar în a treia fază este aşteptată şi implicarea Nissan, partenerul de alianţă al Renault, potrivit AFP.

Circa 90% din producţia fabricii Renault din Tanger este destinată exportului, livrările fiind destinate unor peste 25 de ţări, mai ales din Europa. Pe piaţa marocană, Renault şi Dacia ocupă poziţia de lider, cu peste o treime din vehiculele cumercializate.

Grupul francez beneficiază în zona liberă Tanger de numeroase avantaje, precum costurile salariale reduse, scutirea de impozitul pe profit timp de cinci ani şi apoi de un nivel redus de impozitare, şi absenţa taxelor de export.

AFP notează că inaugurarea uzinei în februarie 2012, de către regele Marocului Mohammed VI şi directorul general al Renault-Nissan, Carlos Ghosn, în plină campanie prezidenţială în Franţa, a suscitat o polemică aprinsă pe tema delocalizării, iar politicienii de toate orientările au denunţat o formă de dumping social.

Directorul general al Renault Moroc a apărat din nou, marţi, decizia grupului, explicând că "fabricarea acestui tip de maşină nu se poate face decât în acest tip de uzină".

Salariul mediu lunar evocat la inaugurarea uzinei Renault din Tanger era de 250 de euro, mai puţin de jumătate din nivelul înregistrat la uzina Dacia de la Piteşti, a cărei producţie a ajuns la saturaţie.

"Un muncitor de 24-25 de ani de la fabrica noastră ajunge la un salariu cu 15% mai mare decât salariul mediu din regiune", a declarat marţi Tunc Basegmez, director al fabricii din Tanger.

Uzina este de o importanţă vitală şi pentru Maroc.

"Se formează o reţea de furnizori, întreaga regiune este dinamizată", a spus ministrul marocan pentru Industrie.

La începerea investiţiei, Renault a evocat crearea a 30.000 de locuri de muncă indirecte.

Renault a început totodată construcţia unei uzine la Oran, în vestul Algeriei, unde va fabrica într-o primă fază automobile Symbol şi unde producţia nu va depăşi 75.000 de vehicule pe an, fiind destinată pieţei locale.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8909
Diferență: -0,3687
Ieri: 4.9090
Azi: 4.7450
Diferență: -0,0926
Ieri: 4.7494
Azi: 5.7696
Diferență: -0,5858
Ieri: 5.8036
Azi: 5.0380
Diferență: -0,1783
Ieri: 5.0470