Auto

Renault bugeteaza inca 600 mil. euro pentru proiecte locale

Renault bugeteaza inca 600 mil. euro pentru proiecte locale
14.12.2009, 20:11 29

Compania a inaugurat ieri o noua fabrica pe platformaindustriala de la Mioveni - Renault Mecanique Roumanie (RMR), inurma unei investitii initiale de 146 de milioane de euro, unde vaproduce cutii de viteze pentru opt modele din gama Renault sipentru 7 modele din gama Nissan.

"Dupa ce Ford a aruncat manusa anuntand investitii de 670de milioane de euro dupa preluarea uzinei de la Craiova, Dacia aacceptat provocarea si anunta investitii de 600 de milioane de euroin urmatorii trei ani", a declarat premierul CalinPopescu-Tariceanu la deschiderea RMR.

Potrivit reprezentantilor Renault, valoarea totala a investitieieste de 214 milioane de euro, data finalizarii fiind 2010.

Uzina, construita pe o suprafata de 29.000 de metri patrati, vaproduce in prima etapa 5.000 de cutii de viteze saptamanal, in adoua faza de dezvoltare capacitatea urmand sa creasca la 10.000 deunitati.

Francois Fourmont, directorul general al Automobile Dacia, adeclarat ca odata cu inaugurarea uzinei, care angajeaza in prezent342 de salariati, investitiile Renault in Romania au depasit 1,2miliarde de euro. Totodata, Fourmont a declarat ca ajutorulguvernamental pentru proiectul RMR a fost de 24 de milioane deeuro.

"Prima transa de 18 milioane de euro a fost livrata astazi(marti, 13 mai - n.red.), urmand ca dupa finalizarea celei de-adoua etape de dezvoltare sa fie acordat restul sumei de pana la 24de milioane de euro", a declarat Fourmont.

Constructia uzinei RMR a fost anuntata in cursul anului 2005,dezvoltarea sa ulterioara nefiind influentata de recenta greva asalariatilor bazata pe revendicarile salariale si care a durataproximativ trei saptamani.

Investitiile Renault pe plan local, de la preluarea uzineiAutomobile Dacia in 1999 si pana in prezent, sunt estimate la 25%din valoarea totala a investitiilor franceze.

"Renault inseamna 25% din investitiile franceze de 5,5 miliardede euro in Romania, Franta fiind cel de-al treilea investitorstrain. Ca rezultat au fost create 18.000 de locuri de munca", aspus Henri Paul, ambasadorul Frantei in Romania.

Bugetul de investitii al Renault de 600 de milioane de euroinclude, pe langa proiectul RMR, si dezvoltarea urmatoare a situluide la Mioveni ce presupune cresterea capacitatii de productie deautomobile la 400.000 de unitati anul viitor. Pentru anul in curscapacitatea de asamblare a Automobile Dacia a fost estimata la350.000 de unitati.

Dacia va incepe livrarile modelului Sandero la sfarsitul luiiunie, lansarea automobilului fiind prevazuta pentru inceputullunii mentionate, iar in toamna va fi prezentata si versiunearestilizata a versiunii berlina Logan, a declarat FrancoisFourmont, directorul general al Automobile Dacia. Modelul SUV, careva incheia gama Logan, va fi lansat la finalul anului viitor sau lainceputul anului 2010. Dacia Sandero va fi disponibila in patruvariante de motorizare, respectiv doua pe benzina si doua diesel,la un pret care nu va depasi 9.500 de euro pentru cea mai echipataversiune. Reprezentantii Dacia spun ca lansarea Sandero adeterminat dezvoltarea a 12 unitati de productie a furnizorilor depiese, una dintre cele mai importante investitii fiind cea de 100mil. euro a producatorului Calsonic Kansei care va construi laPloiesti radiatoarele. "12 furnizori au construit facilitati deproductie noi, dintre care 5 sunt localizati pe platforma de laMioveni, iar doua treimi dintre ei sunt in Arges", a completatFourmont.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO