Auto

Rovinieta se va putea plăti şi prin SMS. CNADNR cheltuieşte 9 mil. euro pentru gestiunea informatică

Rovinieta se va putea plăti şi prin SMS. CNADNR cheltuieşte 9 mil. euro pentru gestiunea informatică

Autor: Lidia Neagu

19.04.2012, 00:04 812

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) va cheltui 39,23 mil. lei, fără TVA, (aproximativ 8,9 milioane euro) pentru extinderea la nivel naţional a sistemului informatic de emitere şi control a rovinietei, care va putea fi procurată şi prin SMS.

Procesul de extindere reprezintă cea de-a doua etapă a dezvoltării sistemului informatic de emitere, gestiune şi control a rovinietei. Prima etapă, care a costat aproximativ 8 milioane de euro, s-a desfăşurat în perioada 2010-2011 şi a vizat realizarea unui nivel minim funcţional al sistemului prin introducerea componentelor prin­cipale şi instalarea sistemului de monitorizare şi control compus din 10 puncte fixe şi 14 puncte mobile de control automat.

Cea de-a doua etapă vizează extinderea sistemului la nivel naţional prin completarea necesarului de puncte de control automat, suplimentarea infrastructurii hardware şi software, introducerea unor noi module funcţionale pentru sistemul informatic şi amenajarea, precum şi dotarea unui nou data center pentru a asigura funcţionarea sistemului în caz de dezastru.

CNADNR va organiza o licitaţie pentru extinderea sistemului şi aşteaptă ofertele firmelor interesate până la 30 mai, dată la care acestea vor fi deschise. În alegerea ofertei câştigătoare, preţul va avea o pondere de 50%, iar oferta tehnică 50%.

"Obiectivul general urmărit de CNADNR îl reprezintă extinderea sistemului informatic de emitere, gestiune, monitorizare şi control a rovinietei în vederea creşterii încasărilor din vânzarea de roviniete pentru anumite categorii de vehicule cu cel puţin 25%", se arată în caietul de sarcini al licitaţiei.

Contractul va avea o durată de nouă luni şi va fi finanţat cu fonduri de la bugetul de stat şi din veniturile proprii ale CNADNR.

Rovinieta poate fi cumpărată de la subunităţile CNADNR şi de la distribuitorii autorizaţi (Poşta Română, benzinăriile OMV Petrom, MOL, Rompetrol, Automobil Club Român, UNTRR şi alţii).

Rovinieta electronică a fost introdusă în octombrie 2010 în urma unui contract de 35,96 milioane de lei (8,2 milioane de euro), fără TVA, atribuit consorţiului Novensys Corporation/UTI Systems, care a dezvoltat prima etapă a proiectului.

CNADNR, cea mai subvenţionată companie din cadrul Ministerului Transporturilor, care an de an primeşte de la bugetul de stat 1,5-2 mld. euro, a realizat anul trecut venituri proprii de circa 245 de milioane de euro, potrivit calculelor ZF pe baza informaţiilor transmise de instituţie. Cea mai mare parte a acestor bani, echivalentul a peste 190 mil. euro, au fost bani obţinuţi din rovinietă, dar o sumă consistentă, echivalentul a 29 de milioane de euro, a venit din tarifele percepute autovehiculelor pentru utilizarea podurilor rutiere dunărene. De asemenea, CNADNR a mai încasat 9,4 mil. euro din tarifele de utilizare a drumurilor, 5,6 mil. euro din tarifele pentru autorizaţii speciale de transport şi din tarifele pentru depăşirea limitei maxime admise de greutate, dar şi 2,1 mil. euro din tarifele provenite de la agenţiile de control şi încasare. 8,3 mil. euro au fost alte venituri, po­trivit informaţiilor furnizate de CNADNR.

AFACERI DE LA ZERO