Auto

Taxa auto va fi redusă cu 30%, dar nu şi pentru motoare Euro 5 - proiect

Taxa auto va fi redusă cu 30%, dar nu şi pentru motoare Euro 5 şi maşinile cele mai poluante-proiect

Autor: Ovidiu Bărbulescu - Mediafax, Dinca Thomas

05.06.2011, 14:12 1032

Taxa de poluare auto va fi redusă cu 30% comparativ cu nivelulactual indiferent de tipul de motorizare conform standardelor Euro,dar nu şi pentru maşinile dotate cu motor Euro 5, în cazul cărorataxa va rămâne nemodificată, relevă proiectul ordonanţei demodificare a taxei auto obţinut de MEDIAFAX.

În acelaşi timp, pentru maşinile cele mai poluante din categorianon-euro, cuantumul taxei va fi redus mai puţin sau deloc.

Actul normativ introduce o nouă grilă de calcul a taxei auto înfuncţie de capacitatea cilindrică a maşinilor, pentru autovehiculeîncadrate în categoria M1, respectiv a vehiculor concepute şiconstruite pentru transportul de pasageri care au, în afarascaunului conducătorului, cel mult opt locuri pe scaune.

Coeficienţii taxei calculate pe baza acestui indicator vorscădea astfel uniform cu 30% pentru maşinile cu motor Euro 4, Euro3, Euro 2, Euro 1 şi non-euro, indiferent de capacitateacilindrică, cu excepţia maşinilor non-euro de 2.001-3.000centimetri cubi, pentru care taxa scade doar cu 12%, şi de peste3.000 centimetri cubi, unde taxa rămâne la acelaşi nivel.

Grila de calcul a taxei auto în funcţie de capacitateacilindrică a maşinii relevă totodată că nici taxa auto perceputăîncepând cu acest an pentru maşini Euro 5 nu va fi redusă, fiindmenţinută la nivelul actual.

Surse oficiale au declarat agenţiei MEDIAFAX că forma actuală aproiectului de ordonanţă nu modifică valorile şi pentru maşinileEuro 5 pe considerentul că taxa auto percepută în cazul acestoraeste deja la un nivel redus.

O decizie finală va fi luată într-o şedinţă viitoare aGuvernului. Citiţi mai mult despre noua taxă auto pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO