Auto

Taximetriştii au blocat din nou Piaţa Victoriei. Reacţia Uber România: Mulţi şoferi de taxi deja folosesc aplicaţia noastră

Taximetriştii au blocat din nou Piaţa Victoriei....

Autor: Alina Botezatu

17.04.2019, 10:26 593

Compania Uber România a precizat, miercuri, că îşi doreşte să colaboreze cu industria de taxi, în contextul protestului COTAR împotriva intenţiei Guvernului de a crea un cadru de reglementare şi pentru serviciile de ridesharing.

„Vrem să colaborăm cu industria de taxi aşa cum facem în alte ţări. De fapt, mulţi şoferi de taxi deja folosesc aplicaţia noastră. Însă nu vom fi niciodata de acord cu patronatele care se opun tehnologiei şi dreptului consumatorilor de a alege. Avem încredere că Guvernul va opta să nu limiteze serviciile de ridesharing, ci să le reglementeze corect, în interesul a milioane de români care folosesc şi aceste aplicaţii şi vor să aibă în continuare mai multe opţiuni de transport”, au subliniat miercuri, oficialii Uber România, într-o declaraţie de presă.

Confederaţia Operatorilor şi Transportorilor Autorizaţi din România (COTAR) protestează, miercuri, în Piaţa Victoriei, împotriva proiectului de lege privind activităţile de transport alternativ cu un vehicul cu şofer „VTS”, estimând 5.000 de participanţi, în intervalul orar 6:30 - 18:00. Maşinile au început să vină la ora 6:30, iar piaţa va fi eliberată la ora 18:00, după cum a precizat, pentru MEDIAFAX, Eugen Costan, secretarul general al COTAR.

Astfel, membrii COTAR îşi continuă protestul început din martie, cerând Guvernului să ia măsuri pentru interzicerea pirateriei şi să excludă falşii transportatori de pe drumurile din România. În plus, anterior, membrii Confederaţiei au protestat, în mai multe rânduri, pentru legiferarea companiilor de transport alternativ.

Ordonanţa de urgenţă pentru interzicerea pirateriei în transportul auto a fost publicată în Monitorul Oficial marţi, respectiv OUG nr. 21/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, actul normativ fiind adoptat de Guvern la data de 29 martie.

„Am spus foarte clar, şi nu mă schimb, că pregătim să legiferăm şi să reglementăm şi tot ceea ce înseamnă VTS, platforme, Uber, Taxify. Acest lucru se va întâmpla. Există un grup de lucru care de două săptămâni se ocupă de acest subiect şi din acest grup de lucru fac parte reprezentanţi ai Ministerului Transportului, Finanţelor, Autorităţii Rutiere Române, Ministerului Dezvoltării Regionale. Suntem aproape pe final cu o formulă pe care, evident, o vom pune în transparenţă şi vom aştepta observaţiile tuturor actorilor implicaţi în acest subiect. Dar, ceea ce mi-am dorit şi ne dorim la nivelul Guvernului este să oferim cadrul concurenţial echitabil pentru absolut toată lumea şi nu să blocăm sau să favorizăm pe cineva”, a afirmat Ministrul Dezvoltării, Daniel Suciu, luni, la Palatul Victoria.

Reprezentanţii FORT susţin că miercuri va fi pus în dezbatere publică acest al doilea act normativ şi că acesta este deja contestat de reprezentanţii transportatorilor.