Auto

Topul celor mai vândute maşini în România şi în Europa. Nouă mărci auto au în România cotă de piaţă peste cea europeană. Dacia rămâne în top

Topul celor mai vândute maşini în România şi în...

Autor: Bogdan Alecu

24.02.2024, 19:05 4937

Doar nouă mărci din top 30 prezente pe piaţa locală au închis anul 2023 cu o cotă de piaţă peste cea europeană, potrivit datelor Asociaţiei Constructorilor Europeni de Automobile şi poliţiei din România, centralizate de ZF.

Veniturile populaţiei, preferinţele clienţilor de pe piaţa locală, reţeaua de dealeri dar şi importanţa pieţei în ochii producătorilor, toate sunt elemente care influen­ţează cota de piaţă a mărcilor auto în Europa dar şi pe plan local. Dacia, Toyota, Skoda, Renault, Hyundai, Ford, Suzuki, Mazda şi Honda sunt mărcile care au performat în România mai bine decât la nivel european, obţinând local o cotă de piaţă mai mare. Piaţa europeană luată în calcul este formată din Uniunea Europeană, EFTA şi Regatul Unit.

În cazul Dacia avem şi cea mai mare diferenţă - pe plan local cota de piaţă a trecut de 30 de procente în 2023, în timp ce media europeană este de 4,3%. Avantajul pe plan local este cel al imaginii de marcă naţională, alături de cea mai extinsă reţea de showroomuri şi service-uri.

Mai mult, în premieră, în ianuarie Dacia a înregistrat un număr al înmatriculărilor de maşini noi în Europa peste cel al Renault. Astfel, pornind de la o marcă de nişă, Dacia deja se bate cot la cot cu mărcile de volum pentru o cotă cât mai mare din piaţa europeană.

Potrivit datelor ACEA, Grupul Renault a înregistrat în ianuarie 92.935 de maşini noi înmatriculate, în scădere cu 2,1%, din care 51.673 de unităţi reprezentău marca Dacia, în creştree cu 7,7% faţă de ianuarie 2023, în timp ce marca Renault a punctat o comprimare a volumelor la început de an.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO