Auto

Tranzacţie pe piaţa de leasing operaţional: Autonom cumpără Ţiriac Operating Lease, divizia de leasing operaţional a Grupului Ţiriac, un business de peste 80 mil. lei anual

Marius şi Dan Ştefan

Marius şi Dan Ştefan

Autor: Cristina Bellu

25.01.2022, 09:18 4029

Autonom, furnizor integrat de servicii de mobilitate controlat de fraţii Marius şi Dan Ştefan, şi Grupul Ţiriac au semnat un acord pentru achiziţia Ţiriac Operating Lease (Premium Leasing SRL), un business cu venituri anuale de peste 80 de milioane de lei şi active în valoare de peste 200 milioane de lei.

Tranzacţia urmează să fie finalizată în prima parte a acestui an, după primirea aprobării Consiliului Concurenţei.

“Piaţa globală de mobilitate se schimbă accelerat, inclusiv prin consolidare. Credem că viitorul mobilităţii va fi definit de companiile integrate, agile şi sustenabile. Ţiriac Operating Lease este o companie cu o viziune similară cu a noastră: să oferim clienţilor din România servicii personalizate şi flexibile, care ajută la optimizarea afacerilor într-un context tot mai volatil”, spune Dan Ştefan, co-fondator Autonom Group.

Ţiriac Operating Lease (cu denumirea comercială înregistrată Premium Leasing SRL) activează pe piaţa locală începând din anul 2003, derulând de-a lungul timpului activitatea de leasing operaţional şi management de flote în cadrul Grupului Ţiriac, în peste 4.500 de contracte şi respectiv, pentru aproximativ 9.000 de autovehicule.

Prin acest pas, Autonom îşi întăreşte poziţia pe piaţa de leasing operaţional din România şi depăşeşte semnificativ pragul de 10.000 de maşini.

“O prioritate pentru Autonom, angajată pentru următorii ani prin strategia de sustenabilitate a Grupului, o reprezintă transformarea companiei într-un business mai adaptabil schimbărilor şi mai responsabil faţă de mediu. Prin integrarea Ţiriac Operating Lease, considerăm că avem o nouă oportunitate de a ne spori impactul pozitiv pe care îl avem în mediu, în comunitate şi în viaţa colegilor noştri”, adaugă Marius Ştefan, co-fondator Autonom.

Petru Văduva, CEO al Grupului Ţiriac, menţionează că tranzacţiile în care s-a implicat recent Grupul Ţiriac s-au bazat pe analiza în profunzime a gradului de maturitate atins de companiile de leasing aflate în portofoliu.

“În paralel cu aceste tranzacţii, Grupul Ţiriac îşi continuă politica de investiţii în noi domenii de activitate cu potenţial de creştere pe termen mediu şi lung, dar şi în industriile în care activează curent prin companiile sale,” spune Petru Văduva.

Consultanţii implicaţi au fost RTPR şi Taxhouse pentru Autonom, respectiv Filip & Company pentru Grupul Ţiriac.

Autonom a mai achiziţionat, în iulie 2018, divizia de leasing operaţional din cadrul Băncii Transilvania, punând totodată bazele unui parteneriat de distribuţie prin care clienţii băncii pot avea acces la serviciile de mobilitate furnizate de companiile din Grupul Autonom.

În decembrie 2021,obligaţiunile emise de Autonom Services au intrat la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti, după ce în luna noiembrie compania a finalizat plasamentul privat al primei emisiuni de obligaţiuni corelate cu obiective de sustenabilitate în valoare de 48,03 milioane euro.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO