Auto

Un drum din China şi o trecătoare din India au trimis Transfăgărăşanul pe locul 3 în topul celor mai frumoase şosele din lume

Şoseaua Guoliang

topul celor mai frumoase şosele din lume

Autor: Radu Racu

21.09.2012, 12:09 28744

Un nou clasament al celor mai frumoase drumuri din lume realizat de blogul american de lifestyle guylife.com plasează Transfăgărăşanul pe locul al treilea, după un drum din China şi unul din India, scrie Business Insider.

Şoseaua Guoliang din China este cel mai frumos drum în această perioadă a anului, conform guylife. Site-ul susţine că drumul, săpat pe coasta unui munte drept, a fost constuit de doar 13 persoane, într-o perioadă de cinci ani. Se pare însă că cei 13 sunt doar cei care au supravieţuit, mai mulţi muncitori pierzându-şi viaţa. Cu un tunel care se întinde pe o distanţă de 1.200 de metri, o înălţime de 5 metri şi o lăţime de 4 metri, Guoliang este considerat cel mai periculos drum din lume, în ciuda priveliştii superbe pe care o oferă.

Pe locul al doilea în topul bloggerilor americani s-a clasat Trecătoarea Khardung, din India, un drum care traversează munţii la o altitudine de peste 5.000 de metri.

După Transfăgărăşan, au mai fost incluse în Top 5 autostrada Karakoram, din munţii Himalaya, şi Ruta 40, din Argentina.

Joi, 20 septembrie, s-au împlinit 38 de ani de la inaugurarea Transfăgărăşanului.

Drumul naţional Transfăgărăşan cuprinde cel mai lung tunel rutier din România (887 m) şi este situat la cea mai mare altitudine din ţară, de 2.045 m. Proiectul, o ambiţie a dictatorului Nicolae Ceauşescu de a asigura un drum strategic printre munţi, a fost construit în patru ani, în intervalul 1970-1974. Construcţia drumului a fost deseori criticată pentru metodele de lucru, care au provocat oficial 40 de morţi, dar neoficial câteva sute, conform persoanelor care susţin că au participat la proiect.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO