Auto

Una dintre cele mai bogate familii din Europa a pierdut 16 miliarde de dolari „peste noapte”, după ce acţiunile Continental s-au prăbuşit

Una dintre cele mai bogate familii din Europa a pierdut...

Autor: Dorin Oancea, Mediafax

29.11.2018, 15:46 3806

Acţionarii majoritari ai producătorului de componente auto german Continental, preşedintele Georg Schaeffler şi mama sa, Maria-Elisabeth Schaeffler-Thumann, vicepreşedinte, au pierdut în acest an 16 miliarde de dolari, mai mult de jumătate din averea combinată, informează Bloomberg.

Averile preşedintelui şi vice-preşedintelui companiei au scăzut cu 53%, în condiţiile în care compania s-a confruntat cu creşteri de costuri şi condiţii de afaceri dificile în Europa şi Asia, care vor afecta profiturile. Un executiv a declarat, săptămâna aceasta, că această situaţie va continua şi în 2019.

Valoarea averii lui Georg Schaeffler şi a mamei sale este de 14,1 miliarde de dolari, potrivit indicelui Bloomberg Billionaires, după ce au suferit, în acest an, cel mai mare declin al averii dintre cele mai bogate familii din Europa. Cei doi controlează Schaeffler AG, un grup german de inginerie care se confruntă cu aceeaşi situaţie. Acţiunile ambelor companii au scăzut cu peste 40% în acest an.

Germania are cel mai mare număr de miliardari din Europa printre 500 cei mai bogaţi din lume, printre care acţionarul majoritar al Bayerische Motoren Werke AG Susanne Klatten şi co-fondatorul SAP SE, Hasso Plattner.

Georg Schaeffler, 54 de ani, a moştenit 80% din afacerea cu rulmenţi care îi poartă numele, atunci când tatăl său a murit, în 1996, în timp ce mama sa a moştenit restul, şi a orchestrat una dintre cele mai mari preluări ostile din Germania, achiziţionarea Continental, cu un deceniu în urmă, cu peste 17 miliarde de dolari.

El este acum pe locul 113 în topul celor mai bogaţi din lume alcătuit de Bloomberg.

Continental este cel mai mare angajator privat din România, cu circa 20.000 de lucrători. Compania a înregistrat pe piaţa locală afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2017, cu ajutorul noilor centre de cercetare şi dezvoltare şi al producţiei de componente electronice în Timişoara, Sibiu şi Braşov.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO