Auto

VW nu a trebuit să aştepte prea mult: UE propune o schemă de subvenţii verzi pentru a contracara competiţia din partea SUA

VW nu a trebuit să aştepte prea mult: UE propune o...

Autor: Catalina Apostoiu

10.03.2023, 00:06 647

Volkswagen, costructorul auto german prins că a trişat la testele de poluare, a anunţat că îşi suspendă planurile de investiţii în Europa până când UE vine cu un răspuns la un apetisant program de subvenţii pen­tru dezvoltarea industriei verzi din SUA. Cu alte cuvinte a avertizat, ca multe alte companii, că este posibil să-şi ducă banii în altă parte dacă nu primeşte ce vrea de la Bruxelles şi de la guvernele europene. Nu a trebuit să aştepte prea mult.

Autorităţile de la Bruxelles vor facilita acordarea de către statele mem­bre ale UE de subvenţii pe mă­sura celor oferite de SUA în efortul de a preîntâmpina relocarea compa­nii­lor europene din sectoare cruciale în afara blocului, scrie Financial Times.

Subvenţiile respective vor viza mai multe industrii verzi. Statele mem­bre ale UE ar putea pompa mi­li­oane de euro în producţia de pa­nouri solare, baterii, turbine eoliene, electrolizoare şi pompe de căldură, au declarat două surse familiare cu schema propusă.

Vestea privitoare la propunerea Comisiei Europene a venit la o zi după ce Volkswagen, cel mai mare constructor auto european, a anunţat că-şi pune pe pauză planurile legate de construirea unei fabrici de baterii pe continent în aşteptarea unei reac­ţii a UE la subvenţiile americane.

În august anul trecut, preşedin­tele american a aprobat IRA, un pachet de subvenţii şi credite fiscal de 369 miliarde de dolari destinate teh­nologiilor verzi. Legislaţia a stârnit în­grijorare în rândul oficialilor euro­peni cu privire la un exod al com­paniilor europene către SUA.

Planul Europei pentru o relaxare temporară a regulilor privind ajutoa­rele de stat presupune un plafon mai ridicat al subvenţiilor de până la 350 milioane de euro pentru proiecte în regiunile mai sărace. Ajutoarele vor fi aprobate în decurs de săptă­mâni pentru a copia viteza cu care banii sunt acordaţi în SUA, au declarat surse familiare cu planul.

Proiectele în regiunile mai boga­te vor fi eligible pentru subvenţii de până la 150 milioane de euro.

UE va ajuta statele membre să ofere subvenţii pe măsura celor din SUA sau orice altă ţară terţă în anu­mite condiţii. Subvenţiile, care pot fi sub formă de cash sau scutiri de taxe, vor fi disponibile numai până în 2025 pentru a accelera investiţiile.

Anterior veştii privind planul Comisiei, ministrul francez al econo­miei Bruno Le Maire a anunţat că guvernul francez intenţionează să introducă, în cadrul unei legi privitoare la industria verde, avantaje fiscale pentru a favoriza investiţiile în proiecte industriale prietenoase cu mediul, potrivit Reuters.

Le Maire a cerut mai multor parlamentari şi directori de întreprinderi să transmită propuneri de susţinere a investiţiilor verzi în Franţa, cu un proiect de lege urmând să fie anunţat în iunie.

Germania anunţa la rândul său la finalul lunii februarie că intenţionează să introducă credite fiscale pentru investiţii în energie solară, eoliană şi reţele ca reacţie la IRA, conform Bloomberg.

Guvernul german lucrează la un nou instrument pentru Germania care să fie pe măsura subvenţiilor oferute în SUA, relevă un document al ministerului german al economiei.

La mijlocul acestei săptămâni, secretarul american pe energie Jennifer Granholm declara că administraţia americană nu se scuză în niciun fel pentru IRA, îndemnând aliaţii europeni să urmeze exemplul american şi să ofere mai multe subvenţii la rândul lor, relatează Euractiv.

Companiile europene de energie au lansat la rândul lor apeluri similare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO