Companii

Cum a trecut Constantin Toma, industriaşul de la Buzău, de la căruţe la ţevi de irigat şi stingătoare de incendiu

Cum a trecut Constantin Toma, industriaşul de la Buzău,...

Autor: Adrian Cojocar

30.06.2012, 12:27 978

"Este foarte avantajos acum să faci export şi noi vrem să ne orientăm spre acest segment chiar dacă am crescut pe piaţa internă. Nu voi re­nun­ţa la piaţa românească niciodată, dar vreau ca în câţiva ani de zile 50% din afaceri să vină din export", spune proprietarul grupului Romet.

Nu mulţi oameni de afaceri din Româ­nia pot afirma aşa ceva. El este Constantin Toma, unul dintre puţinii antreprenori locali care mai derulează activitate industrială.

Ziarul Financiar a vizitat platforma in­dustrială a grupului Romet, controlat de Con­stantin Toma, unde omul de afaceri în­cear­că să repună pe picioare industria românească.

Toma a rulat anul trecut afaceri de 300 mil. euro, iar două dintre acestea - Grup Ro­met şi Aromet - au ocupat în 2011 primele do­uă locuri pe piaţa de maşini şi echipa­mente într-un top realizat de ZF.

În faţa fabricii de stingătoare stă in­scrip­ţio­nat la intrare noul brand pe care grupul vrea să-l promoveze: stingătoare marca Ka­ma­rad made in România. În două hale de pro­ducţie cu 30 de angajaţi şi utilaje aduse din Italia se vor produce anual peste 1,5 mi­lioane de stingătoare pe an, aproape câte se vând la ora actuală pe toată piaţa din România.

"Stingătoarele de incendii se produc în această fabrică din 1960. Înainte de '89 exis­tau doi producători în România, Alba Iulia Alsting care a abandonat producţia şi aceas­tă fabrică. Livrăm deja în Germania, la un cli­ent care este furnizor al Mercedes pentru că Mercedes nu cumpără niciodată direct de la producători. Începem să facem export. Până acum nu ieşeam la export prea mult pen­tru că deşi produsul era de calitate, nu eram în stare să atingem nişte costuri care ne fă­ceau competitivi cu produsele chinezeşti", ex­plică Constantin Toma, care conduce cel mai mare holding industrial din judeţul Bu­zău, cu afaceri anuale de circa 300 milioane de euro şi 2.000 de angajaţi. Citi]i mai mult despre cum a trecut Constantin Toma de la căruţe la ţevi de irigat şi stingătoare de incendiu pe ZF Corporate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO