Bănci și Asigurări

20.000 de români sunt încă prinşi în coşmarul creditelor în franci elveţieni

20.000 de români sunt încă prinşi în coşmarul...

Autor: Claudia Medrega

22.10.2019, 00:07 1465

Numărul persoanelor fizice care mai au credite în franci elveţieni a coborât în luna august 2019 până la 19.084 debitori, de aproape patru ori mai puţini faţă de nivelul din 2014, înainte ca această monedă să se aprecieze puternic în raport cu leul.

Tendinţa în ultimii ani a fost de scădere a numărului debitorilor în franci, dar şi a soldului împrumuturilor de acest tip , după cum reiese din datele BNR.

Spre comparaţie la decembrie 2018 numărul acestora era de 20.145 de împrumutaţi în franci.

Soldul împrumuturilor în franci elveţieni acordate persoanelor fizice s-a redus în 2019 de trei ori, până la 3,2 miliarde de lei, faţă de 10 miliarde de lei în 2014, potrivit datelor BNR.

Românii care au luat credite în franci elveţieni au fost afectaţi odată cu aprecierea francului la valori record în urma deciziei a Băncii Elveţiei din 2015 de eliminare a plafonului impus pentru cursul dintre franc şi euro. După creşterea cursului francului elveţian, la circa 4,6 lei/franc elveţian, s-a amplificat nemulţumirea celor care au luat credite în franci elveţieni, ajungându-se în unele cazuri inclusiv în justiţie. Alte modalităţi de soluţionare a problemelor între debitorii îndatoraţi în franci elveţieni şi bănci au fost conversia creditelor în franci sau restructurarea acestora.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO