Bănci și Asigurări

3.000 de persoane au fugit de dobânzile mici de la bancă şi s-au adăpostit în fonduri mutuale

3.000 de persoane au fugit de dobânzile mici de la...

Autor: Liviu Popescu

14.05.2019, 07:45 5037

Investitorii au preferat în mare parte fondurile de obligaţiuni pe fondul unor posibile creşteri ale randamentelor pe acest segment în contextul aşteptărilor cu privire la scăderea ratelor dobânzilor.

Circa 3.000 de persoane au devenit investitori la fondurile mutuale de investiţii în aprilie 2019, aceas­ta fiind cea mai bună lună din acest an, atât ca număr de per­soa­ne, cât şi ca ritm de creştere. Spre compa­ra­ţie în luna martie numărul investi­torilor s-a ma­jorat cu circa 790 de persoane, atât lunile martie, cât şi aprilie fiind singurele cu o dinamică lunară pozitivă a acestui indicator, potrivit celor mai recente date ale Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România (AAF).

„În mod normal aşteptările de creştere a preţurilor obligaţiunilor, şi implicit randament mai bun pentru fondurile care le deţin, vin în contextul aşteptărilor privind scăderea ratelor dobânzilor (relevante, în funcţie şi de valuta fondului) pe piaţă „corelaţie inversă“, spune Jan Pricop, director executiv al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri.

În 2018 cel mai performant fond local de obligaţiuni a adus un randament net de 3%, în timp ce pe partea de acţiuni, câştigul net a fost de doar 1,93%.

Spre comparaţie dobânda medie la depozitele bancare ale populaţiei a fost în decembrie 2017 de 0,79% pe an, potrivit datelor BNR.

„Politicile relaxate ale principalelor bănci centrale ajută în acest moment managerii de portofolii să livreze randamente superioare depozitelor bancare către investitorii din fondurile de obligaţiuni, ceea ce cred că au realizat şi investitorii în ultima perioadă“, spune Adi Anghel, head of sales la OTP AM.

Pe piaţa fondurilor mutuale din România sunt fonduri de obligaţiuni denominate în lei, euro dar şi în dolari americani.

Pe de altă parte, creşterea numărului de investitori în luna aprilie a fost determinată şi de performanţa fondurilor de acţiuni pe fondul revenirii bursei de la Bucureşti, ca urmare a rezultatelor financiare raportate de companiile listate şi ca urmare a unor divi­dende atractive pentru investitori. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO