Bănci și Asigurări

6 milioane de români au strâns 7 mld. € în conturile de pensii private, dar legea de plată a pensiilor nu există

Autor: Anelis Baciu

04.11.2016, 18:00 1140

Milioane de români sunt obligaţi de nouă ani să con­tribuie la sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II), însă nici în momentul actual nu există o lege în vigoare care să stabilească modul în care vor primi pensiile la bătrâneţe. Inexistenţa unei astfel de legi nu face altceva decât să trezească suspiciuni în ceea ce priveşte corectitudinea unui astfel de sistem celor peste 6 milioane de români care au strâns în conturile de pensii 29,9 mld. lei, echivalentul a 7 mld. euro din 2008 până în prezent.

Un proiect de lege privind modul de pla­tă a pensiilor private obligatorii a fost ela­borat în 2011, însă nu a constituit o prioritate pen­tru guvernele care s-au perindat de-a lun­gul timpului, în contexul în care primii bani de pensie vor fi plătiţi abia după 2025. În prezent proiectul de lege se află în cir­cui­tul de avizare interministerială, acest pro­ces fiind reluat odată cu fiecare schim­bare de mi­nistru la Finanţe, Muncă sau Justiţie.

„Inexistenţa legii de plată afectează în pri­mul rând încrederea participanţilor în fondurile private de pensii. Printre cele mai dese întrebări pe care le primim de la par­ticipanţii noştri sunt cele legate de cum vor primi aceşti bani atunci când se vor pensiona. Şi aceste întrebări riscă să rămână la nivel retoric în lipsa legii. Însă explicaţia pentru care acest proiect de lege nu a fost tratat cu prioritate ţine de faptul că sistemul privat de pensii se află încă în etapa de acumulare. Cu toate acestea, cu cât avem legea în vigoare mai repede, cu atât mai bine“, a declarat Raluca Ţintoiu, preşe­din­te­le Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) şi CEO al NN Pensii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO