Bănci și Asigurări

Acţionarii Nextebank aduc încă 183 de milioane de lei la capitalul băncii chiar înainte să o vândă

Acţionarii Nextebank aduc încă 183 de milioane de lei...

Autor: Ciprian Botea

04.03.2014, 19:41 569
Acţionarii Nextebank, un jucător de talie redusă controlat de banca maghiară MKB, au aprobat la sfârşitul lunii februarie o majorare de capital de până la 183 milioane de lei (40 mil. euro), ceea ce echivalează cu o creştere de peste 2,5 ori a capitalului existent al băncii, care a fost afectat de pierderile uriaşe raportate în perioada de criză. Majorarea de capital va avea loc prin emiterea unui număr de 555 de milioane de acţiuni, cu o valoare nominală de 0,33 lei. MKB deţine circa 96% din acţiunile Nextebank. Decizia de majorare a capitalului a fost luată cu unanimitate de voturi de acţionarii prezenţi la adunarea generală din data de 26 februarie.

Noua majorare vine să compenseze reducerea de capital de 150 mil. lei operată în vara anului trecut pentru acoperirea pierderilor din ultimii trei ani, Nextebank fiind una dintre băncile cele mai lovite de criză. Totodată, operaţiunea ar putea reprezenta un pas legat de tranzacţia parafată de MKB chiar în ultima zi a anului trecut cu fondul de investiţii Emerging Europe Accession Fund (EEAF), parte a grupului Axxess Capital, pentru vânzarea băncii locale. Ungurii sunt la a doua tentativă de a ieşi de pe piaţa românească după ce în 2012 nu au reuşit să obţină aprobarea BNR pentru un deal similar cu un consorţiu condus de fondul de investiţii PineBridge. MKB, care este controlată la rândul său de banca germană de stat Bayern LB, a venit în România în 2006 prin preluarea fostei Romexterra. Politica de creditare a făcut ca la scurt timp după începutul crizei banca să se afunde în pierderi, măsurile succesive de restructurare şi curăţare nereuşind să o readucă pe plus. 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 05.03.2014

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO