Bănci și Asigurări

Actiunile bancilor, printre cele mai scumpe fata de rezultate

16.02.2006, 20:13 13

Rezultatele financiare raportate pana acum de doua dintre cele trei banci listate la Bursa confirma faptul ca sectorul bancar este unul din cele mai dinamice dintre cele reprezentate pe piata de capital.

Cresterile de profit si de active inregistrate de Banca Transilvania (BT) si de Banca Carpatica arata ca potentialul de crestere al sectorului financiar-bancar este in continuare ridicat, justificand asteptarile investitorilor care sunt dispusi sa plateasca preturi ce pot parea mari in acest moment in asteptarea unor castiguri si mai ridicate.

"Rezultatele raportate de BT, care a reusit sa-si depaseasca nivelul de profit bugetat, reflecta activitatea in crestere din sectorul bancar, activitate care probabil va continua si in anii urmatori. In aceste conditii, pretul actiunilor, care este mare in raport cu profitul, nu mai pare atat de mare daca avem in vedere potentialul de dezvoltare al bancii", spne Adrian Zoicas Ienciu, seful departamentului de analiza al Broker Cluj.

Banca Transilvania a inregistrat in 2005 un profit net de 27,5 milioane de euro, in crestere cu 83% fata de 2004, in timp ce activele bancii s-au dublat anul trecut, ajungand la 1,34 mld. euro. Profitul pe actiune al bancii este de 0,0421 lei, iar PER-ul (pretul actiunii raportat la profitul pe actiune) depaseste in acest moment 34. Actiunile BT s-au stabilizat in ultima perioada sub nivelul de 1,5 lei/actiune, inchizand sedinta de ieri la 1,46 lei/actiune.

Banca Carpatica a raportat un profit de 4,9 mil. euro, cu 34% mai mare decat in 2004, in timp ce activele bancii s-au dublat. Carpatica continua sa fie cea mai scumpa dintre bancile listate, cu un PER de peste 36, la cotatia de ieri de 0,62 lei/actiune.

BRD, cea mai mare dintre bancile listate la Bursa, va prezenta rezultatele financiare pe 2005 abia la sfarsitul lunii martie. Analistii prognozeaza insa ca profitul bancii se va situa in intervalul 0,85-0,9 lei/actiune (160-175 mil. euro), practic dublu fata de 2004. Actiunile BRD au fost singurele care au crescut ieri, inchizand sedinta la cotatia de 19 lei, in urcare cu 1,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO