Bănci și Asigurări

Acţiunile financiare globale au pierdut 465 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă în două zile, după ce investitorii au redus expunerea la creditori de la New York până în Japonia, în urma prăbuşirii Silicon Valley Bank

Acţiunile financiare globale au pierdut 465 de miliarde...

Autor: Ştefan Stan

14.03.2023, 09:05 1156

Acţiunile financiare globale au pierdut 465 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă în două zile, după ce investitorii au redus expunerea la creditori de la New York până în Japonia, în urma prăbuşirii Silicon Valley Bank, scrie Bloomberg. 

Pierderile s-au accentuat marţi, indicele MSCI Asia Pacific Financials Index scăzând cu până la 2,7%, ajungând la cel mai scăzut nivel din 29 noiembrie. Mitsubishi  Financial Group a scăzut cu până la 8,3% în Japonia, în timp ce Hana Financial Group din Coreea de Sud a scăzut cu 4,7%, iar ANZ Group Holdings  din Australia a pierdut 2,8%.

Există temeri că firmele financiare ar putea vedea un impact al investiţiilor lor în obligaţiuni şi alte instrumente asupra îngrijorării induse de SVB. Randamentele titlurilor de trezorerie au scăzut luni, pe fondul aşteptărilor că Rezerva Federală va amâna majorarea ratelor din cauza turbulenţelor din sistemul bancar.

"Pieţele financiare merg pe coji de ouă", a declarat John Woods, directorul de investiţii pentru Asia-Pacific al Credit Suisse Group AG, într-un interviu acordat Bloomberg Television. "Trebuie să ştim cu adevărat cu exactitate ce impact este posibil să aibă acest lucru în jurul pieţei în general. Părerea mea este că Fed va face probabil o pauză, deoarece cred că acest lucru are în mare parte legătură cu riscul de lichiditate".

Valoarea de piaţă agregată a companiilor incluse în indicele MSCI World Financials şi în indicele MSCI EM Financials a scăzut cu aproximativ 465 de miliarde de dolari începând de vineri. Băncile regionale din SUA au fost printre cele mai afectate luni, deoarece indicele KBW Regional Banking Index s-a scufundat cu 7,7%, cea mai puternică scădere din iunie 2020.

Acţiunile First Republic Bank s-au prăbuşit cu aproape 73% în trei sesiuni pentru a fi cei mai mari pierzători din indicatorul MSCI World Financials în această perioadă. Moody's a pus toate ratingurile pe termen lung ale creditorului sub revizuire pentru retrogradare.

Acţiunile băncilor şi asigurătorilor europeni s-au prăbuşit şi ele luni. Acţiunile Credit Suisse Group AG au scăzut cu până la 15%, atingând un nou minim istoric, iar costul asigurării obligaţiunilor sale împotriva neîndeplinirii obligaţiilor de plată a urcat la un maxim istoric, pe fondul îngrijorărilor legate de o contagiune mai amplă în industria bancară ca urmare a prăbuşirii SVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO