Bănci și Asigurări

Activele fondurilor de pensii obligatorii au depăşit 7 mld. lei în februarie

Autor: Ciprian Botea

12.03.2012, 00:00 118

Cele opt fonduri de pensii private obligatorii (pilonul II) administrau la sfârşitul lunii februarie active de peste 7 miliarde de lei (1,6 mld. euro), în creştere cu 4% faţă de luna anterioară, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, volumul activelor administrate de fondurile de pensii este mai mare cu 50%. Numărul participanţilor ajungea la 5,58 milioane de persoane, în creştere cu circa 400.000 de persoane faţă de luna anterioară.

Angajaţii noi cu vârsta sub 35 de ani trebuie să îşi aleagă un fond de pensii private în primele patru luni de la obţinerea primului loc de muncă, fond în care se livrează 3% din veniturile salariale brute. În caz contrar, aceştia sunt repartizaţi în mod aleator la unul dintre cele opt fonduri de pe piaţă. Pe segmentul fondurilor private facultative (pilonul III), valoarea activelor a ajuns la 471 milioane de lei (108 mil. euro), iar numărul participanţilor se apropie de 266.000 de persoane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO