Bănci și Asigurări

Adrian Mariciuc, ADR Vest: Finanţarea pentru mediul privat va fi împărţită în patru categorii: cercetare – inovare, digitalizare, competitivitate şi competenţe

​ Conferinţa ZF ROREG De la idee la business inteligent, cu finanţări europene

 Adrian Mariciuc, ADR Vest: Finanţarea pentru mediul...

Autor: Ramona Cornea

27.09.2022, 10:55 101

Finanţarea pentru mediul privat din fondurile europene ce vor fi disponibile în următorul exerciţiu financiar pentru regiunea de Vest a ţării va fi împărţită în patru categorii: cercetare – inovare, digitalizare, competitivitate şi competenţe, afirmă Adrian Mariciuc, director general adjunct în cadrul ADR Vest.

„Vorbim de o sumă mare, de 1,1 mld. euro la nivelul întregului program, vorbim despre şapte priorităţi de dezvoltare, dintre care prima este cea care insistă pe finanţări pentru zona privată. Aceste finanţări au fost împărţite în patru categorii distincte – zona de colaborare între industrie şi mediul academic, zona de cercetare, pe care noi am denumit-o cercetare, dezvoltare, inovare, cu o alocare aproximativ 52 mil. euro; apoi vorbim despre zona de digitalizare, prin care ne propunem să creştem intensitatea digitală a companiilor care activează în regiunea de Vest. Suma pare mică, însă poate fi de folos destul de multor companii, este de aproximativ 15 mil. euro. Apoi vorbim de competitivitate, cu cea mai consistentă finanţare, de 150 mil. euro, în care avem patru tipologii mari de investiţii. În plus, am constatat că este o nevoie din ce în ce mai mare în această parte a României pentru investiţia în competenţe”, a declarat Adrian Mariciuc în cadrul conferinţei ZF ROREG De la idee la business inteligent, cu finanţări europene.

Ce a mai declarat Adrian Mariciuc în cadrul conferinţei:

• În prima categorie de finanţare, cea de cercetare – dezvoltare - inovare, ne interesează cu precădere IMM-urile, care vor colabora în mod obligatoriu cu zona de cercetare sau cu alte companii similare, inclusiv cu întreprinderile mari. Vom finanţa cercetarea industrială şi dezvoltare experimentală. Nu putem finanţa partea de cercetare fundamentală. Ne interesează un anumit nivel de dezvoltare, vorbim despre sprijinirea de idei inovatoare, ne interesează parte de prototipuri, produse noi, idei noi de afaceri sau tehnologii.

• Vom încerca să nişăm acele domenii în care regiunea îşi poate crea acel avantaj competitiv. Domeniile pleacă de la zona agroalimentară, punem din ce în ce mai mult accent pe ceea ce mâncăm şi avem grijă de ceea utilizam ca hrană, până la elemente ce ţin de construcţii sustenabile, preocuparea pentru energie cât mai ieftină, verde, curată, dar nu neglijăm nici ce propune economia globală – industria 4.0, automatizările din sectoare precum automotive, care este unul dintre sectoarele dominante ale acestei zone sau IT-ul. În aceeaşi măsură ne preocupă şi zona de calitate a vieţii.

• Din punctul de vedere al cheltuielilor pentru zona de cercetare-dezvoltare-inovare, vom avea finanţări care merg de la cheltuieli cu personalul până la alte diverse cheltuieli precum amortizare pe perioada derulării proiectului sau partea de cercetare contractuală, diferite materiale şi alte elemente necesare în dezvoltarea businessului.

• Pentru cofinanţare vom utiliza ajutor de stat regional. Ratele de cofinanţare vor fi stabilite în funcţie de anumite criterii: tipul de activitate, tipologia de beneficiar şi alte criterii care pot aduce diferite bonusuri.

• Cea de-a doua componentă este zona de digitalizare a companiilor şi aici vorbim despre 12 tehnologii digitale. Ne propunem ca cât mai multe companii din regiunea Vest să atingă un nivel cât mai ridicat al intensităţii digitale. Propunerea pentru companii este să lucrăm pe pachete de două-trei astfel de tehnologii pentru a identifica cât se poate de corect nevoile pe care le au.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO