Bănci și Asigurări

Afacerea pensiilor private a inceput cu pierderi de 50 mil. euro

Afacerea pensiilor private a inceput cu pierderi de 50 mil. euro

Click pentru imaginea intreaga

16.05.2008, 17:26 15

Companiile de pensii obligatorii (pilonul II), domeniu considerat afacerea urmatorului deceniu, au incheiat anul trecut cu o pierdere cumulata de aproape 50 de milioane de euro (164,8 mil. lei), potrivit raportului anual al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Toti cei 18 administratori de fonduri de pensii private au mers pe minus anul trecut, din cauza cheltuielilor masive si a fapului ca nu au avut venituri, in conditiile in care colectarea contributiilor incepe abia la sfarsitul acestei luni.
Cele mai mari pierderi au fost raportate de Interamerican Fond de Pensii (circa 8,8 mil. euro), ING Fond de Pensii (8,6 mil. euro) si Allianz-Tiriac Pensii Private (5,6 mil. euro).
"2007, anul de debut pentru pilonul II - aderarea initiala, a fost marcat de cheltuieli operationale mari (cheltuieli de marketing, publicitate, sistem informatic si salarii) si de venituri mici, ceea ce a condus la pierderi pentru toti cei 18 administratori", se precizeaza in raportul CSSPP.
Administratorii de pensii au cheltuit cel mai mult in cele patru luni de campanie de aderare la fonduri, adica de la mijlocul lui septembrie trecut pana la mijlocul lui ianuarie, cand au platit sume importante pentru publicitate si pentru comisioanele intermediarilor. Potrivit CSSPP, numai agentii de marketing persoane juridice au incasat anul trecut 56 mil. euro (188,8 mil. lei) din comisioane, in timp ce cheltuielile cu publicitatea au fost de circa 20 mil. euro, potrivit estimarilor unor jucatori din piata.
Totusi, nu in cazul tuturor administratorilor pierderile masive sunt direct proportionale cu numarul de clienti castigati. Cea mai mare pierdere, de 8,8 mil. euro, a fost raportata de Interamerican, care a ajuns al cincilea jucator din piata, cu circa 264.000 de participanti la fondul pe care il administreaza. La ING Fond de Pensii, pierderea de 8,6 mil. euro se reflecta in totalitate in numarul de clienti atrasi: 1,38 de milioane, ING fiind liderul acestei piete. Aceeasi situatie se regaseste la Allianz-Tiriac Pensii Private, care a raportat o pierdere de 5,6 mil. euro, dar a ajuns al doilea administrator de pe piata, cu mai mult de un milion de participanti.
Generali Pensii, al treilea administrator de pe piata, cu circa 390.000 de clienti, ocupa locul sapte in topul pierderilor, cu minus 3,7 milioane de euro.
Piata pensiilor obligatorii a ramas cu 14 jucatori, dupa ce recent patru administratori - Marfin, Zepter, MKB Romexterra si AG2R - au cerut Comisiei de Pensii retragerea licentei. In total, ultimele trei companii au pierdut anul trecut 1,45 mil. euro, datele pentru Marfin nefiind prezentate in raportul CSSPP.

Pe 20 mai, administratorii de pensii vor incasa primele contributii. Potrivit unor estimari din piata, in sistem exista 800.000 de conturi goale, adica angajati pentru care nu se platesc contibutii de asigurari sociale. Astfel, din totalul de 4,1 milioane de participanti, fondurile ar putea incasa contributii doar de la 3,3 milioane. Aceleasi estimari indica faptul ca, in medie, contributia va fi de 7-8 euro pe participant.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO