Bănci și Asigurări

Afacerile austriecilor de la VIG au scazut cu 12% in T1, dar profitul este in crestere

Günther Geyer: O contributie importanta la subscrieri au avut-o vanzarile realizate prin intermediul bancilor

Günther Geyer: O contributie importanta la subscrieri au avut-o vanzarile realizate prin intermediul bancilor

20.05.2010, 23:33 49

Vienna Insurance Group (VIG), cel mai mare grup de pe piatalocala a asigurarilor, a incheiat primul trimestru cu subscrieritotale de 147,4 mil. euro, in scadere cu 12% fata de aceeasiperioada a anului trecut, potrivit raportului trimestrial publicatieri.

VIG detine companiile Omniasig, Asirom, BCR Asigurari si BCRAsigurari de Viata. Pe segmentul asigurarilor generale afacerileaustriecilor au inregistrat o contractie puternica, de 20%, pana lanivelul de 121,4 mil. euro. Potrivit raportului trimestrial,scaderea a fost cauzata de restructurarea portofoliului.

"Ca rezultat al acestei strategii, rata combinata a scazutsemnificativ, cu mai mult de zece puncte procentuale comparativ cuprimele trei luni din 2008, pana la 98,1%", se arata in raport.

Rata combinata este unul dintre cei mai importanti indicatoridin industria asigurarilor, care arata raportul dintre dauneleplatite plus rezerva de daune plus cheltuielile realizate pentruincheierea politelor si incasarile din aceste polite. Practic, orata combinata de sub 100% arata ca activitatea de asigurare esteprofitabila.

In schimb, pe asigurari de viata VIG a raportat o crestere de59%, pana la 26 mil. euro. Cresterea se datoreaza vanzarii deasigurari de viata prin intermediul celei mai mari banci de pepiata locala, BCR, fiind vorba in special de polite cu primaunica.

"O contributie importanta la subscrieri au avut-o vanzarilerealizate prin intermediul bancilor, atat in Austria, cat si inEuropa Centrala si de Est. Ca exemple, as mentiona Cehia siRomania, unde s-au obtinut cresteri de 70%, respectiv 100% (peacest segment - n. red.)", a declarat Günther Geyer, CEO al ViennaInsurance Group.

Profitul inainte de impozitare al VIG pe piata locala a urcat cu18%, pana la 7,4 mil. euro. La sfarsitul anului trecut austrieciiau vandut una dintre companiile din portofoliu, Omniasig Life,catre grupul francez AXA. Omniasig Life este o companie de micidimensiuni, valoarea tranzactiei fiind estimata la sub 10 mil.euro. In prezent, VIG a ramas numai cu asiguratori de dimensiunimari sau medii: Omniasig, Asirom si BCR Asigurari se numara printrecele mai mari companii din asigurari generale, iar BCR Asigurari deViata este unul dintre primii asiguratori de pe piata deprofil.

Piata romaneasca si-a majorat ponderea in businessul grupului inultimii ani, ajungand la 5,8%, fata de 5,3% la sfarsitul primuluitrimestru din 2007. Mai mult de jumatate din subscrierile grupuluisunt aduse de companiile sale din Austria (51,4%). Urmeaza inclasament Cehia (18%), Slovacia (7,2%) si Polonia (7%).

Piata locala de asigurari a avut o scadere de 5% in primele treiluni, pana la 2,29 mld. lei (557 mil. euro), potrivit datelorComisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Segmentul asigurarilorgenerale s-a redus cu 7,6%, pana la 1,87 mld. lei, din cauzadiminuarii cu un sfert a primelor subscrise din polite auto Casco.In schimb, piata asigurarilor de viata a urcat cu 6,7% in primultrimestru, pana la 419,8 mil. lei. Intregul grup VIG a raportatpentru primele trei luni subscrieri totale de 2,53 mld. euro, increstere cu 7,9% fata de aceeasi perioada din 2009. Profitulinainte de impozitare este de 133,4 mil. euro, in crestere cu10%.

Companiile VIG

  • Omniasig
  • Asirom
  • BCR Asigurari
  • BCR Asigurari de Viata

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO