Bănci și Asigurări

Agenţia de rating Moody’s urcă de la „Ba2“ la „Ba1“ ratingul pentru depozitele pe termen lung ale Alpha Bank Romania

Agenţia de rating Moody’s urcă de la „Ba2“ la...

Autor: Cristina Bellu

06.04.2022, 10:40 95

Agenţia internaţională de rating Moody's Investors Service a revizuit în creştere ratingul Alpha Bank Romania pentru depozitele pe termen lung, de la “Ba2” la “Ba1”, precum şi calificativul pentru soliditatea financiară (BCA), de la “b1” la “ba3”.

Totodată, perspectiva de rating pentru depozitele pe termen lung a fost schimbată de la pozitivă la stabilă, potrivit unui comunicat transmis miercuri de oficialii băncii.

Decizia vine după revizuirea în creştere a ratingurilor băncii-mama din Grecia, Alpha Bank, unde ratingul pentru depozite a fost revizuit în creştere la B1, de la B2.

„Revizuirea în creştere a ratingurilor Alpha Bank Romania reflectă capitalizarea puternică a băncii, calitatea îmbunătăţită a portofoliului de credite evidenţiată de scăderea creditelor neperformante, lichiditatea ridicată şi creşterea robustă a depozitelor, care arată dependenţa redusă de finanţarea intragrup“, explică banca.

Alpha Bank România, prezentă în top 10 al celor mai mari bănci după ac­tive pe piaţa românească, a înre­gistrat în 2021 un profit brut de 25,6 mil. euro, în creştere cu 19,8% faţă de câştigul din 2020, anul trecut fiind al şaselea an consecutiv de profitabilitate pentru bancă.

Instituţia este membră a Alpha Bank Group, unul dintre cele mai mari grupuri bancare şi financiare din Grecia, fondat în 1879 de către J.F. Costopoulos.

Activităţile internaţionale ale Grupului se extind pe lângă România, şi în Regatul Unit,  Luxemburg şi Cipru.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO