Bănci și Asigurări

AIG Romania, primul asigurator care iese de sub "umbrela" CSA

AIG Romania, primul asigurator care iese de sub "umbrela" CSA

Mihnea Tobescu spune ca modelul AIG de operare pe pietele europene este prin intermediul sucursalelor

27.08.2009, 00:00 141

AIG Romania, subsidiara locala de asigurari generale a grupului american AIG, isi va transfera businessul catre AIG Europe, o sucursala inregistrata in Franta care a intrat pe piata romaneasca in baza liberei circulatii a serviciilor din Uniunea Europeana, conform unei hotarari recente a actionarilor.

Dupa transferul de portofoliu, AIG va vinde asigurari generale pe piata romaneasca prin intermediul sucursalei, iar AIG Romania va fi desfiintata. AIG Romania, cu afaceri de 27 de milioane de euro anul trecut si unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata de asigurari corporate, devine astfel primul asigurator care iese de sub "umbrela" Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Dupa transferul de portofoliu, operatiunile locale ale AIG Europe vor fi raportate catre autoritatea de supraveghere din Franta, in conditiile in care sucursalele infiintate in baza dreptului de libera circulatie a serviciilor in spatiul comunitar nu fac raportari catre CSA. De altfel, CSA a precizat in mai multe randuri ca nu detine informatii cu privire la activitatea de pe piata romaneasca a companiilor infiintate in baza dreptului de libera circulatie a serviciilor.

"In toata Europa AIG opereaza prin intermediul sucursalelor AIG Europe. In prezent, sunt sucursale in Polonia, Cehia, Ungaria si Slovacia, iar acum se fac demersuri pentru a face acelasi lucru in Romania si Bulgaria", a declarat Mihnea Tobescu, directorul general al AIG Romania.

El spune ca transferul activitatii catre AIG Europe va dura aproximativ un an.

"Sucursala va opera la aceeasi adresa, cu aceiasi angajati, iar conditiile de asigurare nu se vor schimba", afirma Tobescu.

AIG Romania a inregistrat anul trecut afaceri de 27 de milioane de euro, in scadere usoara, cu 7% in euro, fata de anul anterior. Compania este unul dintre jucatorii din asigurari cu cea mai mare productivitate si profitabilitate, avand in vedere ca lucreaza cu aproximativ 20 de angajati, ceea ce inseamna ca fiecare angajat ii aduce afaceri de peste 1,3 milioane de euro pe an. Profitul AIG Romania a fost de 1,9 milioane de euro anul trecut, cu 46% peste nivelul din 2007.

 

Peste 300 de asiguratori cu pasaport european

De la aderarea Romaniei la UE si pana in prezent peste 300 de asiguratori au intrat pe piata locala in baza dreptului de libera circulatie a serviciilor, prin simpla notificare a CSA. Formalitatile pentru a activa in acest mod de piata sunt mult mai simple decat in cazul infiintarii unei companii in Romania, care trebuie autorizata de CSA, perioada necesara pentru obtinerea autorizatiei de functionare fiind de multe ori de peste un an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO