Bănci și Asigurări

Ajay Rawal, EY: Băncile vor folosi AI şi AI generativ în diferite părţi din parcursul creditării. Băncile folosesc deja algoritmi şi tehnologie

ZF Bankers Summit 2023, ziua 2

Ajay Rawal, EY: Băncile vor folosi AI şi AI generativ...

Autor: Alex Ciutacu

27.06.2023, 12:46 246

Inteligenţa artificială şi inteligenţa artificială generativă – de tip ChatGPT – ar putea juca diferite roluri în procesul de creditare sau în activitatea bancară, aşa cum alţi algoritmi deja au fost adoptaţi de jucătorii din sistemul bancar, a explicat Ajay Rawal EMEIA Financial Services Sector Leader EY, în cadrul evenimentului ZF Bankers Summit 2023.

„Ce se întâmplă este că diferite părţi din călătoria creditării sunt digitalizate, automatizate şi, în anumite cazuri, vom folosi AI şi generative AI pe diferite părţi ale lanţului. Trebuie să ne uităm la asta pe bucăţi, de la cum ţinteşti clienţii, achiziţie de clienţi, cum faci deciziile de creditare, cum procesezi, cum gestionezi frauda şi riscul. Poţi folosi AI în anumite părţi, dar băncile trebuie să decidă unde vor interacţiune umană şi unde vor elementul decizional”.

El spune că băncile au introdus deja tehnologie şi algoritmi în procesele lor, iar inteligenţa artificială este în acest sens doar o tehnologie, important fiind modul în care gândeşti soluţii în jurul acesteia.

„Astăzi pentru consumer lending folosim deja algoritmi şi criterii în funcţie de care dăm credite. Acum vorbim doar de cum vom folosi mai mulţi algoritmi, mai multă tehnologie pentru a facilita aceste decizii. Modul în care proiectăm algoritmii, modul în care luăm aceste decizii va fi în funcţie de modul în care băncile se guvernează”.

Alte declaraţii:

  • Aveţi probabil un sistem bancar robust şi bine capitalizat. Se vede foarte fragmentat din exterior. Sunt prea multe bănci şi unele dintre ele au o cotă de piaţă foarte redusă, unele sunt chiar la vânzare, deci cred că tendinţa pentru consolidare va fi acolo.
  • Băncile trebuie să îmbunătăţească disponibilitatea şi calitatea datelor pentru AI
  • Băncile trandiţionale se modernizează şi investesc semnificativ în a-şi îmbunătăţi sistemele, în a îmbunătăţi calitatea datelor şi în a-şi extinde gama de servicii oferite clienţilor.
  • Un alt lucru pe care nu putem să îl uităm este că marii jucători de tehnologie vin şi se extend în servicii financiare. Nu ştiu despre voi, dare u folosesc Apple Pay destul de mult. (…) Apple ia deja părţi din ce numim banking fără să fie reglementat ca o bancă. Ca să fii bancă trebuie să iei depozite şi sunt reglementări care vin la pachet cu a fi o bancă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO