Bănci și Asigurări

Analiştii anticipează o nouă "tăiere" a dobânzii-cheie în martie

Analiştii anticipează o nouă "tăiere" a...

Autor: Andra Oprescu

10.03.2015, 15:55 66

Analiştii se aşteaptă la o nouă reducere de 0,25 pp a dobânzii-cheie la următoarea şedinţă de politică monetară, pe fondul condiţiilor macroeconomice favorabile unei astfel de măsuri.

“Ne aşteptăm la o reducere a dobânzii cheie cu încă 25 de puncte de bază la următoarea întâlnire de politică monetară programată pentru 31 martie. Acesta ar putea fi ultima reducerea  a ratei-cheie din ciclu de tăiere care a început în luna august 2014. Ulterior, BNR ar putea reduce ratele rezervelor minime obligatorii pentru lei şi valută, în paşi mici (~ 2pp fiecare)”, spun specialiştii BCR într-un raport.

BNR a redus în mai muţi paşi dobânda-cheie pentru a impulsiona creditarea, încurajată de condiţiile macroeconomice favorabile unor astfel de măsuri. Astfel, CA al băncii centrale a redus dobânda-cheie încă de la începutul acestui an, la 2,5%, iar ulterior la 2,25%, în februarie.

“Consideram că există, din perspectiva inflatiei, spatiu pentru continuarea procesului de relaxare a politicii monetare. In acest context, ne asteptam ca BNR sa reduca din nou rata de dobanda de referinta (la 2%) la a treia sedinta de politica monetara din acest an, programata pe 31 martie”, arată şi analiştii Băncii Transilvania.

Inflaţia scăzută, dar şi cursul de schimb stabil sunt văzute şi de BCR ca motive pentru care BNR ar urma să reducă iar dobânda de politică monetară, până la nivelul de 2%.

 “Persistenţa unui output gap negativ este un alt factor în favoarea continuării relaxării monetare, dar BNR şi-a îndreptat în mod limitat atenţia asupra economiei reale atunci când şi-a stabilit deciziile de politică monetară”, adaugă analiştii BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO