Bănci și Asigurări

Analiştii financiari CFA anticipează o inflaţie medie de 8,96% în următoarele 12 luni şi un curs de 5,0274 lei/euro. Prognozele pentru economia României în 2023 sunt de creştere la 3%

Adrian Codirlaşu, CFA – Vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania

Adrian Codirlaşu, CFA – Vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania

Autor: Cristina Bellu

26.04.2023, 10:30 497

Analiştii financiari din cadrul asociaţiei CFA România estimează că leul se va deprecia până la un curs mediu de 5,0274 lei/euro în următoarele 12 luni, în timp ce rata anticipată a inflaţiei va înregistra o valoare medie de 8,96%, nivel apropiat de valoarea exprimată în exerciţiul din luna februarie, când analiştii prognozau că inflaţia va atinge o valoare medie de 8,62%.

Datele colectate de CFA în luna martie mai arată că, pentru orizontul de 6 luni, majoritatea analiştilor (81%) incluşi în sondajul lunar anticipează un curs de 4,9814 lei/euro.

În ceea ce priveşte indicatorul de încredere Macroeconomica al CFA, acesta a crescut in luna martie, a cincea luna consecutiva, (cu 4 puncte) la valoarea de 57,1 puncte. Evoluţia s-a datorat componentei de anticipatii, care a inregistrat o crestere de 7,7 puncte, pana la valoarea de 53,6 puncte.

Datele sondajului mai arată că deficitul bugetului de stat pentru anul 2023 a atins valoarea medie a anticipatiilor de 5,1%, în timp ce evoluţia în termeni reali a PIB în anul 2023 este estimată la 3%, în creştere de la 2,4% faţă de prognoza anterioară.

Totodată, indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, este preconizat să atingă 6,20% în următoarele 12 luni.

“In contextul vestilor pozitive venite din economie, increderea analistilor a continuat sa creasca si in luna martie, in concordanta cu imbunatatirea anticipatiilor de crestere economica in 2023. De asemenea, s-au imbunatatit asteptarile de continuare a procesului dezinflationist, aceastea fiind confirmate si de anticipatiile de reducere a ratelor de dobanda in anul urmator.”, spune Adrian Codirlaşu, CFA – Vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania.

In ceea ce priveste evolutia preturilor proprietatilor rezidentiale in orase, 47,6% dintre participanti anticipeaza o stabilitate a acestora in timp ce acelasi procent de 47,6% dintre participanti anticipeaza o scadere in urmatoarele 12 luni. De asemenea 81% considera ca preturile actuale sunt supraevaluate, iar 19% ca sunt corect evaluate.

Sondajul Asociatiei CFA Romania reprezinta un indicator prin intermediul caruia organizatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an.

Pe langa intrebarile necesare pentru calculul Indicatorului de Incredere Macroeconomica, sondajul evalueaza si anticipatiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET si conditiile macroeconomice globale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO