Bănci și Asigurări

Analiştii financiari CFA: inflaţia va atinge o rată medie de 7,52% în următoarele 12 luni, iar cursul valutar va ajunge la 5,0798 lei/euro. Prognoza de creştere economică în 2023 este de 2,8%

Analiştii financiari CFA: inflaţia va atinge o rată...

Autor: Cristina Bellu

25.08.2023, 10:17 1247

Analiştii financiari din cadrul asociaţiei CFA România estimează că leul se va deprecia până la un curs mediu de 5,0798 lei/euro în următoarele 12 luni, în timp ce rata anticipată a inflaţiei va înregistra o valoare medie de 7,52%.

Datele colectate de CFA în luna iulie mai arată că, pentru orizontul de 6 luni, 73% dintre analiştii financiari incluşi în sondajul lunar anticipează un curs valuta de 4,9964 lei/euro.

În ceea ce priveşte indicatorul de încredere macroeconomică al CFA, acesta a crescut marginal in luna iulie, cu 1,3 puncte, la valoarea de 55,5 puncte.

“Aceasta situatie s-a datorat componentei de conditii curente, care a inregistrat o crestere de 5 puncte, pana la valoarea de 72,1 puncte. Însă componenta de conditii curente a indicatorului a continuat sa scada, atingand valoarea de 47,1”, spun analiştii CFA.

Datele sondajului mai arată că deficitul bugetului de stat pentru anul 2023 a atins valoarea medie a anticipaţiilor de 5,7%, înregistrând o creştere faţă de exerciţiul anterior (5,5%), în timp ce evoluţia în termeni reali a PIB în anul 2023 este estimată la 2,8% de la 2,5% în prognoza anterioară.

Totodată, indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor varia­bile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, este preconizat să atingă 6,10% în următoarele 12 luni.

“În contextul deficitului bugetar ridicat şi anticipatiilor de majorare de taxe indirecte, încrederea în evoluţia viitoare a economiei continua sa se reduca. Consistenta cu aceasta evolutie, s-au majorat si anticipatiile de crestere a deficitului bugetar pentru acest an”, spune Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

Referitor la evolutia preturilor proprietatilor rezidentiale in orase, 39% dintre participanti anticipeaza o scadere a acestora in timp ce 58% dintre participanti anticipeaza o stabilitate in urmatoarele 12 luni.

De asemenea 62% dintre participanti considera ca preturile actuale sunt supraevaluate, iar 27% ca sunt corect evaluate.

În paralel, datoria publica calculata ca procent in PIB este anticipata sa se majoreze la 54% in urmatoarele 12 luni.

Sondajul Asociaţiei CFA România reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizaţia încearcă să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO