Bănci și Asigurări

Analiştii financiari CFA spun că inflaţia ar putea începe să scadă sub 10% în 12 luni, cursul va atinge valoarea de 5,07 lei pentru un euro, iar indicele ROBOR la 3 luni se va situa la 7,39%

Analiştii financiari CFA spun că inflaţia ar putea...

Autor: Cristina Bellu

25.10.2022, 09:23 27243

Analiştii financiari din cadrul asociaţiei CFA România estimează că leul se va deprecia până la un curs mediu de 5,0797 lei/euro în următoarele 12 luni, în timp ce rata anticipată a inflaţiei va înregistra o valoare medie de 9,59%.

“Anticipatiile inflationiste au continuat sa scadă indicand posibilitatea ca rata inflatiei sa treacă sub 10% incepand cu luna octombrie 2023” , spune Adrian Codirlasu, CFA – Vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania.

Datele colectate de CFA în luna septembrie arată că, pentru orizontul de 6 luni,  majoritatea analiştilor incluşi în sondajul lunar anticipează un curs de 5,0117 lei/euro.

(Sursa: raport CFA)

În ceea ce priveşte indicatorul de încredere Macroeconomica al CFA, acesta a scăzut la valoarea de 34,7 puncte, influenţat de scăderea cu 12,5 puncte a componentei de anticipaţii şi cu 8 puncte a componentei de condiţii curente. 

“Pe fondul anticipatiilor de incetinire puternica a economiei globale, indicatorul de incredere macroeconomica a inregistrat o scadere semnificativa, evolutie in concordanta cu scaderea la minime istorice a indicatorilor de incredere la nivel global” , explică Adrian Codirlasu.

Datele sondajului mai arată că deficitul bugetului de stat pentru anul 2022 a atins valoarea medie a anticipatiilor de 6,1%, în timp ce evoluţia în termeni reali a PIB în anul 2022 este estimată la 4%, în scădere uşoară faţă de prognoza anterioară.

Totodată, indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, este preconizat să atingă 7,39% în următoarele 12 luni.

Este de remacat faptul ca in jur de 72% dintre participantii la sondaj anticipeaza scaderea preturilor proprietatilor rezidentiale din marile orase, in timp ce 78% dintre participanti (valoare maxima de la initierea sondajului) considera aceste preturi supraevaluate.

Sondajul Asociatiei CFA Romania reprezinta un indicator prin intermediul caruia organizatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an.

Pe langa intrebarile necesare pentru calculul Indicatorului de Incredere Macroeconomica, sondajul evalueaza si anticipatiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET si conditiile macroeconomice globale.

 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO