Bănci și Asigurări

Analiză Mastercard: Smartphone-ul este dispozitivul preferat al românilor pentru efectuarea achiziţiilor online

Analiză Mastercard: Smartphone-ul este dispozitivul...

Autor: Ioana Nita

16.11.2023, 11:00 77

Smartphone-ul se află pe primul loc în topul dispozitivelor preferate de români pentru a face achiziţii online, în condiţiile în care anul trecut mai mult de 7 din 10 români au folosit un telefon mobil pentru a cumpăra online comparativ cu un computer de tip desktop (circa 3) sau o tabletă (mai puţin de 1 din 10, conform Indicelui Plăţilor Digitale, raport dezvoltat de Mastercard, care analizează evoluţia plăţilor digitale la nivel naţional. Anul trecut, datele cardurilor au fost stocate online pentru 68% din achiziţiile online, în timp ce în 2021 nivelul a fost de 62%, rezultând astfel un trend ascendent, prin creşterea cu aproape 10%. Aproximativ 11% din tranzacţiile din România au fost efectuate în 2022 utilizând portofele digitale, o creştere de 4 puncte procentuale faţă de 2021. Rezultatul reflectă o mai mare deschidere din partea consumatorilor, pe măsură ce mai mulţi emitenţi oferă Apple Pay şi Google Pay sau îşi creează propriile portofele. Per total, nivelul de utilizare a plăţilor digitale în România se situează la 44 de puncte din 100, conform raportului Mastercard.

„Cardurile au început să preia din cota de piaţă a plăţilor în numerar şi, odată cu o bază mai largă de utilizatori, se conturează şi direcţia pentru comportamentul pieţei la nivel general. Cu toate acestea, progresul este lent şi este nevoie de eforturi susţinute pentru ca românii să prefere metodele digitale, în defavoarea plăţilor în numerar. Asigurarea infrastructurii necesare de acceptare şi plată este o condiţie prealabilă, dar factorul principal în încurajarea utilizării soluţiilor digitale este asigurarea unui flux continuu de informare. Cu cât oamenii acumulează mai multe cunoştinţe cu privire la soluţiile de plată digitale, cu atât se vor simţi mai în siguranţă şi, atunci, vor decide să le utilizeze – iar odată ce se vor convinge de avantaje, le vor transforma într-un gest firesc, zilnic”, a declarat Cosmin Vladimirescu, General Manager Mastercard România şi Croaţia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO