Bănci și Asigurări

Anca Maniţiu, Member of the board, ROCA: Nu există restructurare financiară fără restructurare operaţională

Anca Maniţiu, Member of the board, ROCA: Nu există...

Autor: Răzvan Botea

04.07.2018, 15:29 516

Nu există restructurare financiară fără restructurare operaţională. Trebuie să fie concomitente. Să fie adresate. Trebuie să staţi la aceeaşi masă. Dacă coborâm la restructurarea financiară, sunt mai multe instrumente cu care operăm. Nu poţi nici măcar să faci o remitere de creanţă şi să crezi că este salvată. Nu poţi porni un motor fără bani, iar pentru aceasta trebuie bani noi. Cum ar veni băncile sa mai dea bani noi în situaţia în care eşti cu un picior în groapa? În primul rând, acţionarul trebuie să se ajute singur, să vină şi el cu bani, trebuie să se salveze singur, a spus Anca Manitiu, Member of the board, ROCA, în cadrul evenimentului ZF Bankers Summit ’18.

 

Ce a mai spus Anca Maniţiu în cadrul evenimentului ZF Bankers Summit:

- De când a început criza au intrat aproximativ 120.000 de companii în insolvenţă şi au ieşit sub 2.000 de companii. La sfârşitul lui 2017 erau 30.000 de companii aflate în insolvenţă, aproximativ 1.500 au intrat în planul de reorganizare, iar ca medie jumătate eşuează pe parcursul planului.

- Prima reacţie este de a nega evidenţa, de a crede că te poţi redresa fără să afle ceilalţi, şi poţi pune compania pe picioare. Inevitabil, apoi începi procesul după doi ani, iar în doi ani poate fi prea târziu.  

- Eu văd aici şi oportunitatea. Cu puţin knowledge şi resurse reuşeşti să faci acea schimbare de care ai nevoie pe partea de restructurare internă. Eu cred că nu toate companiile se pot restructura.

- Dacă faci lucrurile la fel, nu te poţi aştepta să fie rezultatul diferit. De aceea este nevoie de consultanţă.

- Din 23.000 de companii cu cifre peste 1 mil de euro, 30% erau eligibile pentru retrsucturare. 16% dintre ele au reuşit să-şi îmbunătăţească indicatorii financiari.

- Vrem să fim o platformă care salvează branduri româneşti. Cel mai mare impediment este de a convige acţionarul să predea pachetul de acţiuni, să accepte cp altcineva ar putea face lucrurile mai bine.

- Pot să spun că activ avem un pipeline de 40 de companii la care ne uităm. Vin fie din partea băncilor, fie mergem noi în urma unei analize de piaţă.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO