Bănci și Asigurări

Andreea Pipernea, CEO& Membru al Consiliului Director NN România:Numărul companiilor antreprenoriale care devin atente la criteriile ESG şi constituie advisory board, pentru a aduce expertiza necesară la masa decizională, este în creştere

Andreea Pipernea, CEO& Membru al Consiliului Director NN...

Autor: Roxana Rosu

26.12.2022, 15:30 318

Numărul companiilor antreprenoriale care devin atente la respectarea criteriilor ESG şi constituie aşa numite advisory board pentru a aduce expertiza necesară la masa decizională este în creştere, acest tip de consiliu fiind ca o adolescenţă a guvernanţei corporative, creează anumite deprinderi, a declarat Andreea Pipernea, CEO& Membru al Consiliului Director NN România în cadrul conferinţei AmCham – ZF  „Guvernanţa Corporativă: de la buzzword la pilon definitoriu pentru dezvoltarea sustenabilă”.

 ”Schimbările se întâmplă în efect de domino, o dată ce noi am început să ne schimbăm comportamentul am văzut din partea acţionarilor majoritari, în zona de private chiar şi în zona de stat  o mai mare deschidere la dialog, spre a furniza informaţii,  schimbarea se întâmplă.  Aceste advisory board, care din punct de vedere legal au alt statut decât un consiliu de administraţie, le-aş vedea ca o adolescenţă a guvernanţei corporative, se creează anumite deprinderi. Văd acest trend crescător în România, în sensul în care companiile antreprenoriale care trec de un anumit prag de materialitate, dar nu atât din punct de vedere al cifrelor, cât al complexităţii businessului, văd antreprenori grupuri de acţionari interesaţi de a constitui astfel de advisory board pentru a aduce în companie la masa decizională expertiză”.

În ceea ce priveşte activitatea fondurilor de investiţii sau de pensii, acestea tind să adopte un comportament din ce în ce mai activist, evaluează cu mare atenţie companiile la care sunt acţionari şi rămân mereu în dialog cu managementul, nu doar la publicarea rezultatelor financiare.

”Cerem mereu detalii, am adresat solicitări în afara ciclului de vot al acţionarilor, atunci când am constant că lucrurile din punct de vedere strategic sau tactic nu mergeau în direcţia pe care noi o consideram cea bună”, a adăugat Andreea Pipernea.

Directorul general al NN România este de părere că, prin prisma funcţiei, ea poartă atât ”pălăria” de CEO, cât şi pe cea de investitor, ceea ce este foarte important din perspectiva guvernanţei corporative.

”Faptul că port mai multe pălării cred că este o practică foarte bună pentru orice executive. De-a purta şi “pălării” neexecutive  în alte companii, în măsura în care este posibil. ”Este foarte important cum acţionăm ca investitor investiţional şi ce încercăm să impunem în piaţă, ca bune practici, în calitatea de actionari. Sigur, suntem acţionari minoritari, puterea este deci proporţională, dar cu toate acestea putem avea o voce. Nu în ultimă instanţă este extrem de util să te uiţi în alte industrii”.

 În opinia ei, guvernanţa corporativă include nu doar modalitatea de lucru în interiorul unei companii, ci şi în relaţiile cu autorităţile, cu decidenţii de politici publice, de dialog legislative.”Toate acestea intră sub pălăria unui CEO”, a încheiat Andreea Pipernea.

Andreea Pipernea a fost numită în funcţia de CEO al NN Pensii în 2017, având o experienţă de peste 17 ani în domeniul bancar.

NN Pensii este administrator al celui mai mare fond de pensii private Pilon II din România.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO