Bănci și Asigurări

Andrei Burz-Pînzaru, Reff & Asociaţii I Deloitte Legal: Autorităţile de reglementare de la nivel european au forţat băncile să inoveze, creând cadrul legal prin care să oblige sistemul bancar să colaboreze cu fintech-urile

ZF Bankers Summit 2023, Ziua 2

Andrei Burz-Pînzaru, Reff & Asociaţii I Deloitte Legal:...

Autor: Ramona Cornea

27.06.2023, 15:15 380

Autorităţile de reglementare de la nivel european au forţat băncile să inoveze, creând cadrul legal prin care să oblige sistemul bancar să colaboreze cu fintech-urile, este de părere Andrei Burz-Pînzaru, partener în cadrul Reff & Asociaţii I Deloitte Legal.

„Autorităţile de reglementare de la nivel european au îmbrăţişat de ani de zile tehnologia şi au stimulat acest lucru. Au stimulat activ, vorbim despre o presiune, au forţat băncile să inoveze, creând cadrul legal prin care să oblige sistemul bancar să colaboreze cu fintech-urile. Toată treaba asta s-a făcut cu un cost pentru sistemul bancar pentru că comisioanele din plăţi era una dintre puţinele surse de venituri fără risc pentru sistemul bancar. Tocmai el a fost democratizat. Eu văd autorităţile ca un agent al schimbării în sistemul bancar”, a spus Andrei Burz-Pînzaru în cadrul evenimentului ZF Bankers Summit 2023, ziua 2.


Ce a mai spus Andrei Burz-Pînzaru în cadrul evenimentului ZF:

·       Deloitte a făcut prin 2021 un sondaj global care a trecut în revistă 100 de challenger banks, neo banks sau cum vrem să spunem şi a identificat vreo şase caracteristici definitorii, ADN-ul. Cea de-a şase caracteristică menţionată este că povara de conformitate, de cadru legislativ este mai redus în cazul neo banks. Acesta este unul dintre motivele pentru care nu este bine să comparăm, am compara mere cu pere dacă am compara ceva care fie operează într-o zonă fără licenţă, fie are licenţă de instituţie de plată cu o bancă universală, cum avem majoritatea băncilor din UE. Însă cercul se închide.

·       Nu poţi să atragi depozite dacă nu eşti instituţie de credite, este atât de simplu, îţi trebuie licenţa respectivă. Asta înseamnă că se vor aplica aceleaşi cerinţe de conformitate.

·       Un alt principiu în sectorul financiar bancar este banking licensing principle, care spune că dacă ai aceleaşi activităţi, aceleaşi riscuri trebuie să ai aceeaşi licenţă. Atât timp cât concurezi, furnizezi un serviciu care prin natura lui atrage riscuri similare sau identice cu cele bancare, ai nevoia de licenţa aceasta. Acest lucru va egaliza concurenţa pentru că va trebui ca neo banks, una dintre provocările viitoare, să aplice tehnologia pe care o folosesc să atragă clienţi şi în ceea ce priveşte procesele interne.

·       Egalizarea funcţionează în mod natural în măsura în care un neo bank se duce pe un segment de activitate care este legiferat într-un anume fel. Iniţial, ele au intrat pe servicii de plată. Faptul că poţi să faci servicii de plată fără să fii bancă vine tocmai din deschiderea autorităţilor, care acum mulţi ani de zile au lansat acea payment services directive prin care au luat monopolul serviciilor de plată de la bănci.

·       Neo băncile s-au dus exclusiv către digital natives.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO