Bănci și Asigurări

Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: Pentru perioada 2019-2021 exporturile şi importurile ar putea creşte cu dinamici medii anuale de 5,6%, respectiv 6,6%. ”Pe termen scurt ne aşteptăm la o schimbare de tendinţă pentru deficitul comercial”

Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: Pentru perioada...

Autor: Roxana Rosu

10.06.2019, 16:23 370
Tendinţa de creştere a importurilor totale de bunuri şi servicii cu un ritm mai accelerat decât cel al exporturilor va continua pe termen mediu, pe fondul tergiversării reformelor structurale, este de părere Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania.

”Pentru perioada 2019-2021 exporturile şi importurile totale ar putea creşte cu dinamici medii anuale de 5.6%, respectiv 6.6%. Cu toate acestea, pe termen scurt ne aşteptăm la o schimbare de tendinţă pentru deficitul comercial, în contextul perspectivelor de depreciere a cursului real efectiv al RON şi de rebalansare a politicii economice interne”.

Institutul Naţional de Statistică a anunţat astăzi că deficitul comercial s-a majorat în primele patru luni ale anului cu 1,3 miliarde euro, respectiv un avans de 35%, ajungând la 5,03 miliarde euro, în condiţiile în care exporturile au crescut cu 3,8%, iar importurile cu 8,3%.

Raportat în lei, deficitul din ianuarie-aprilie s-a ridicat la 23,8 miliarde lei, după ce importurile au urcat cu 10,2%, iar exporturile cu 5,7%.

Statisticile arată continuarea tendinţei de intensificare a deficitului balanţei comerciale cu bunuri, expresie a deteriorării competitivităţii internaţionale, în contextul mix-ului relaxat şi pro-ciclic de politici economice din România.

În primele patru luni ale anului exporturile de bunuri au urcat cu 3,8% an/an la 23.1 miliarde euro, evidenţiindu-se creşterea componentei comunitare cu 4.9% an/an la 17.9 miliarde euro, în ciuda aprecierii cursului real efectiv al RON şi decelerării ritmului de creştere din Zona Euro.

”Cu alte cuvinte, se poate spune că asistăm la un efect de substituire în fluxurile comerciale comunitare, în contextul nivelului încă competitiv al costurilor cu forţa de muncă pe plan intern”, se arată în analiza BT.

Importurile de bunuri au consemnat un avans de 8.3% an/an la 28.1 miliarde euro în primele patru luni ale anului curent, evoluţie susţinută de climatul pozitiv din piaţa forţei de muncă şi din piaţa creditului. Importurile din afara Uniunii Europene au urcat cu 10.5% an/an la 7 miliarde euro, iar cele intra-comunitare au crescut cu 7.5% an/an la 21.1 miliarde euro.

Astfel, deficitul balanţei comerciale cu bunuri s-a intensificat cu 34.7% an/an la 5 miliarde euro în perioada ianuarie-aprilie 2019.
Din relaţiile comerciale cu ţările UE a rezultat un deficit de 3.2 miliarde euro, în adâncire cu 25% an/an.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO