Bănci și Asigurări

Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică la Banca Transilvania: Măsurile BNR vor determina reducerea costurilor de finanţare în economia internă. BNR va fi foarte activă pe piaţa monetară, pe piaţa titlurilor de stat şi pe piaţa valutară, cel puţin până la stabilizarea percepţiei de risc pe pieţele financiare internaţionale

Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică la...

Autor: Claudia Medrega

20.03.2020, 20:51 685

Măsurile de relaxare monetară adoptate de BNR vizează evitarea fragmentării în mecanismul de transmisie a politicii monetare şi vor determina reducerea costurilor de finanţare în economia internă în perioada imediat următoare, după creşterea semnificativă din ultimele zile, în contextul undei de panică asociată pandemiei, susţine Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică la Banca Transilvania.

Acesta este un aspect fundamental pentru contracararea presiunilor economice determinate de pandemie, dar şi pentru evitarea unui blocaj similar cu cel înregistrat în perioada Marii Recesiuni.

Consiliul de administraţie al BNR a luat astăzi o decizie istorică de relaxare cantitativă hotărând  să cumpere titluri de stat în lei de pe piaţa secundară în vederea consolidării lichidităţii structurale din sistemul bancar care să contribuie la finanţarea în bune condiţii a economiei reale şi a sectorului public.

Totodată, BNR a decis să reducă rată dobânzii de politică monetară cu 0,50 puncte procentuale, de la 2,5%, la 2,0% începând cu data de 23 martie 2020. şi promite să furnizeze lichiditate instituţiilor de credit prin intermediul operaţiunilor repo, precum şi să reducă nivelul rezervelor minime obligatorii la lei şi valută, în funcţie de evoluţia situaţiei.

„Deciziile de politică monetară de astăzi sunt convergente cu cele implementate în ultimele zile atât în marile blocuri economice ale lumii, cât şi în plan regional”, susţine economistul Băncii Transilvania.

Pentru perioada următoare, Banca Transilvania anticipează o evoluţie a economiei la un ritm sub potenţial şi temperarea presiunilor inflaţioniste spre nivelul ţintit de banca centrală.

„În acest context considerăm că BNR va fi foarte activă pe piaţa monetară, pe piaţa titlurilor de stat şi pe piaţa valutară (cel puţin până la stabilizarea percepţiei de risc pe pieţele financiare internaţionale), pentru menţinerea stabilităţii macro-financiare în Romania, aspect fundamental pentru depăşirea cât mai rapidă şi mai eficientă a şocului economic generat de pandemie”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO