Bănci și Asigurări

ASF: Peste 80% din litigiile cu firmele de asigurări, soluţionate în favoarea clienţilor, în 2019

ASF: Peste 80% din litigiile cu firmele de asigurări,...

Autor: Raluca Florescu

09.03.2020, 15:25 177

Peste 80% din litigiile dintre clienţi şi societăţile de asigurări gestionate în 2019  de Sal-Fin (Entitatea de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Financiar Nonbancar) au fost soluţionate în favoarea clienţilor, a anunţat luni ASF.

Anul trecut,Sal-Fin a primit 521 de cereri de soluţionare a conflictelor dintre clienţi şi societăţile financiare non-bancare. Dintre acestea au fost finalizate 315 litigii, în creştere cu 80% faţă de anul anterior, când au fost înregistrate 175 litigii soluţionate.

„Analiza statistică a acestor date indică faptul că, pentru 90% din cererile transmise spre soluţionare, consumatorii au ales procedura de impunere a unei soluţii şi că, pentru 95% din concilieri, au optat pentru soluţionare online”, mai scrie în comunicatul ASF.

În 2019, cele mai multe litigii au apărut ca urmare a diferenţelor mari dintre sumele propuse de către asigurători în dosarele de daună şi calculele pe care consumatorii le primesc în urma evaluărilor sau constatărilor din unităţile de service. Totodată, consumatorii au reclamat diferenţele mari dintre sumele propuse de asigurători şi sumele maximale prevăzute în contractele de asigurare, dar şi neplata unor sume datorate pentru închirierea de autoturisme sau lipsa de folosinţă a acestora, inclusiv penalităţi cuvenite consumatorilor pentru întârzierile la plata unor despăgubiri.

„În acest context, trebuie precizat faptul că, din cazurile soluţionate anul trecut, 83% (în creştere cu 10% faţă de anul 2018) au reprezentat hotărâri/încheieri emise în favoarea consumatorilor”, a comunicat ASF.

În urma soluţionării alternative a litigiilor, consumatorii au primit în 2019 o sumă totală de 1,7 milioane de lei (în general, rezultată în urma unor reevaluări a despăgubirilor acordate), de circa 6 ori mai mult faţă sumele primite iniţial, a mai comunicat ASF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO