Bănci și Asigurări

Asiguratorii listati la Bursa au suferit pierderi drastice in primul semestru

02.07.2008, 18:07 14

Asiguratorii locali listati la Bursa de la Bucuresti, au inregistrat scaderi drastice in primul semestru. Agras, Asirom, Ardaf si Astra, singurele companii de asigurari listate la Bursa, au scazut in medie cu 49%.
Agras Vienna Insurance Group (ASA), listata la BVB la categoria a II-a, a inregistrat o scadere a pretului actiunilor de 53% de la inceputul anului. Capitalizarea bursiera a scazut la jumatate, pana la valoarea de 11 milioane de euro.
Infiintata in 1992 ca societate pe actiuni, Agras Vienna Insurance Group a fost ani la rand lider in industria asigurarilor agricole.
Compania a incheiat primul trimestru din 2008 in pierdere cu aproape 176 de mii de euro, pierdere generata de plata daunelor de asigurare si de cheltuielile cu plasamente.
Asirom Vienna Insurance Group (ASRA), listata pe piata Rasdaq, a inregistrat o scadere a cursului actiunilor de 55%, de la 0,79 la 0,35 lei pe actiune. Capitalizarea bursiera s-a diminuat in aceeasi masura, compania neefectuand majorari de capital pe parcursul acestui an. Asirom are o experienta de 17 ani pe piata romaneasca, oferind atat asigurari de viata, cat si asigurari auto si de bunuri. Anul trecut a fost preluata de Vienna Insurance Group, care a absorbit in total 40 de companii de asigurari din Europa Centrala si de Est.
Compania de asigurare-reasigurare Ardaf (ARDF), listata in sectiunea Rasdaq, este in prezent suspendata de la tranzactionare ca urmare a diminuarii capitalului social din luna mai. Cursul bursier a scazut cu 48%, de la 0,119 la 0,061 lei pe actiune. Ardaf si-a diminuat capitalizarea bursiera de la 52 la 31 milioane de euro, luand in calcul si majorarea capitalului social realizata la inceputul lunii februarie. Ardaf a fost preluata in luna februarie 2007 de catre PPF Investments Group, un jucator de top de pe pietele financiare si de asigurari din Europa Centrala si de Est si din Asia. Ardaf se situa la sfarsitul primului trimestru din 2008 pe pozitia a cincea in topul asiguratorilor din Romania.
Compania de asigurare-reasigurare Astra (ATRA), listata pe piata Rasdaq, a inregistrat in tot semestrul intai al acestui an doar trei tranzactii al caror efect a fost scaderea cursului actiunilor cu peste 40%.
Capitalizarea companiei este in prezent de 88 de milioane de euro, iar pretul unei actiuni este de 4,5 lei.
Bursa a pierdut in primele sase luni ale acestui an aproape 35%. Sectorul serviciilor financiare a fost cel mai afectat.
Ca si pe pietele internationale, neincrederea investitorilor in activitatile de intermediere financiara, asigurari, servicii bancare s-a manifestat si pe piata autohtona.
SIF-urile au inregistrat pierderi de peste 40%, determinand analistii sa rectifice declaratiile optimiste de la inceputul anului. Multi brokeri sperau in primul trimestru din 2008 la o revenire a pietei in prima jumatate a anului.
Singurele cresteri din primul semestru au fost inregistrate de Azomures Targu-Mures (AZO) si Armonil Slobozia (AMO). Titlurile Petrom au inregistrat un avans in primele trei luni ale anului, nereusind insa sa devanseze per total cotatia de la sfarsitul anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO