Bănci și Asigurări

Asiguratorii si fondurile de pensii au primit 31,3 mil. euro la capital in martie

Asiguratorii si fondurile de pensii au primit 31,3 mil. euro la capital in martie
06.06.2008, 20:21 19

Cea mai mare investitie a fost realizata de grupul Interamerican, care a adus inca 12,47 milioane de euro la capital.
De asemenea, Generali Fond de Pensii si-a majorat capitalul social cu 3 milioane de euro, Omniasig Pensii cu 2,22 milioane, iar BT Aegon Fond de Pensii cu 1,24 milioane de euro.
Fondurile de pensii incearca sa se repozitioneze pe piata dupa incheierea campaniei de atragere a clientilor si cu primele colectari ale contributiilor.
Jucatorii continua sa astepte definitivarea cadrului legislativ care sa permita achizitionarea portofoliilor de clienti intre fonduri, deja circuland estimari ale preturilor care ar putea fi platite in functie de clientela fondurilor vizate pentru preluare.
Intre timp, piata incepe sa se curete in urma deciziei unora dintre fonduri de a se retrage pur si simplu. Astfel, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private a retras pana acum autorizatia de administrare a patru societati: MKB Romexterra Fond de Pensii, Marfin, Zepter si AG2R.
Lichidarea MKB Romexterra Fond de Pensii inseamna disparitia fondului Fiducia, care avea 1.884 de participanti. Acestia au fost repartizati catre restul de 14 fonduri care continua sa opereze pe piata.
Celelalte trei fonduri inchise - ale Marfin, Zepter si AG2R - numarau 2.970 de clienti. MKB Romexterra Fond de Pensii a fost condusa de Enache Jiru, fost presedinte al CEC si secretar de stat in Ministerul Finantelor responsabil cu Trezoreria.
Pe langa recapitalizarile societatilor care administreaza fonduri de pensii, industria asigurarilor a adus inca 12,4 milioane de euro sub forma subscrierilor de capital realizate de trei companii specializate in asigurari de viata.
Signal Iduna Asigurari de Viata, companie membra a grupului german Signal Iduna, este in curs de autorizare la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
Noul jucator se va concentra pe piata asigurarilor private de sanatate, fiind condusa de Sorina Niculescu, fostul director general al Omniasig Addenda, prima companie specializata pe asigurari de sanatate din Romania. Compania figureaza la Registrul Comertului cu o subscriere de capital de 6,34 milioane de euro.
In acelasi timp, AIG Life Asigurari a adus inca 4,6 milioane de euro, in timp ce Omniasig Asigurari de Viata a mai subscris 1,46 milioane de euro.
Toate companiile amintite au intrat astfel in topul primelor 40 de societati comerciale dupa participarea straina la capitalul social subscris in luna martie.
De la inceputul anului, industria financiara a atras o cota semnificativa din capitalul strain investit in Romania, cu 117 milioane de euro.
Dintre banci, olandezii de la ABN Amro figureaza cu aproape 42 de milioane de euro aduse in ianuarie. Institutia de credit ar urma sa se transforme din filiala in sucursala pana la toamna.
De asemenea, banca ar putea fi coordonata mai departe de Royal Bank of Scotland, unul dintre cei trei membri ai consortiului care a cumparat anul trecut grupul olandez ABN Amro.
In acelasi timp, portughezii de la Millennium Bank au inregistrat o majorare de capital de 23,8 milioane de euro la Banca Millennium, in contextul eforturilor de a-si face loc pe piata dupa ce au intrat printr-un proiect de la zero in toamna trecuta.
Recent, si MKB Romexterra Bank a primit 10 milioane de euro pentru consolidarea capitalului. Inasprirea conditiilor de finantare de pe pietele externe si concurenta puternica impinge jucatorii sa se recapitalizeze periodic pentru a nu risca o deteriorare periculoasa a indicatorilor de prudentialitate. Nevoile de capital ar putea creste si in ipoteza unei cresteri a creditelor neperformante din cauza majorarii costurilor de rambursare.
Printre companiile care si-au mai majorat capitalul in primul trimestru al anului se numara EFG Leasing, cu 11,3 mil. euro, compania de credite de consum Cetelem, cu 8,4 mil. euro, si concurentul sau direct BRD Finance, cu 6,6 mil. euro, Deutsche Leasing, cu circa 918.000 de euro, sau Compania de Factoring, cu 1,1 milioane de euro.
Dintre asiguratorii care au operat majorari de capital fac parte BT Asigurari, preluata anul trecut de fancezii de la Groupama, cu 3,3 mil. euro, Asirom, membra a grupului Vienna Insurance, cu 6,2 mil. euro, OTP Garancia, preluata tot de Groupama, cu 3,3 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO