Bănci și Asigurări

Asociaţia Brokerilor: Noul proiect pentru modificarea legii pieţei de capital propus de Finanţe încalcă drepturile acţionarilor companiilor listate

Asociaţia Brokerilor: Noul proiect pentru modificarea...

Autor: Ioana Tudor

02.12.2014, 18:39 342

Asociaţia Brokerilor atrage atenţia că noul proiect de lege care modifică şi completează actuala lege a pieţei de capital nu ia în considerare observaţiile transmise de participanţii la dezbaterea publică şi încalcă drepturile acţionarilor companiilor listate la bursă.

Ministerul Finanţelor Publice a publicat vineri, 28 noiembrie, pe site-ul propriu o nouă variantă a proiectului de lege pentru modificarea legii pieţei de capital numărul 297 din 2004, în condiţiile în care mai există deja publicate alte două propuneri de modificare.

„Ultima variantă a proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital, publicată de Ministerul Finanţelor Publice pe website-ul propriu, conţine unele prevederi care aduc atingere drepturilor acţionarilor şi deschid calea unor abuzuri ale acţionarilor majoritari, servind interesului restrâns al unui grup de persoane şi nu interesului comun al tuturor acţionarilor societăţilor listate la bursa de valori”, potrivit unui comunicat de presă al Asociaţiei Brokerilor.

Asociaţia atrage atenţia că nici noul proiect nu ia în considerare observaţiile transmise de către participanţii la dezbaterea publică, menţinând prevederile formulate de grupul de iniţiatori, „nefundamentate corespunzător şi care au menirea de a proteja numai interesul propriu”.

Ministerul a anunţat anterior că varianta publicată pe 28 noiembrie include propunerile şi observaţiile rezultate din procesul de consultare publică şi că Comisia Europeană a transmis un punct de vedere pe marginea proiectului de lege.

Asociaţia Brokerilor notează că prin impunerea condiţiilor de cvorum şi de majoritate de vot necesare desfăşurării AGEA unui operator de piaţă şi adoptării hotărârilor, la nivelul minim prevăzut de Lega nr. 31/1990, precum şi prin modificarea de drept, în acest sens, a statutelor sau actelor constitutive ale operatorilor de piaţă, fără ca ele să fie aprobate de AGA, „se încalcă grav voinţa acţionarilor operatorului de piaţă exprimată anterior, în condiţii de legalitate”.

„Deşi propunerea de articol face trimitere la art. 115 din Legea nr. 31/1990, este omis alineatul acestuia care conferă dreptul oricărei societăţi pe acţiuni de a stipula în actul constitutiv cerinţe de cvorum şi de majoritate mai mari decât cele prevăzute de lege. Dacă acţionarii oricărei societăţi au dreptul de a decide în această privinţă, se impune ca şi acţionarii operatorilor de piaţă să-şi poată exercita acest drept, pentru a evita luarea unor decizii abuzive de către diferite grupuri de interese, tocmai prin prisma rolului important pe care un operator de piaţă îl are, atât în funcţionarea pieţei de capital, cât şi în economie”, potrivit comunicatului.

Asociaţia Brocărilor identifică şi alte lipsuri ale noului proiect de lege, cu repercusiuni asupra potenţialelor investiţii pe piaţa de capital.

 „Derogarea de la legislaţia în materie prevăzută în proiectul de lege, pentru înregistrarea modificărilor menţionate la statutele/actele constitutive ale operatorilor de piaţă, prin înlocuirea hotărârii Adunării Generale a Acţionarilorcu cea a Consiliului de Administraţie, reprezintă un abuz care poate ridica un mare semn de întrebare oricărui potenţial investitor în piaţa de capital din România.”

Tot în ceea ce priveşte operatorul de piaţă, Asociaţia atrage atenţia că prevederea din proiectul de lege privind pragul de deţinere de 20% nu are, în expunerea de motive, o fundamentare a modului în care s-a determinat valoarea pragului respectiv. 

Asociaţia Brokerilor consideră că modificarea condiţiilor de adoptare a hotărârilor privind ridicarea dreptului de preferinţă al acţionarilor de a subscrie noile acţiuni în cazul majorărilor de capital social reprezintă o îngrădire a unui drept al acţionarilor conferit de lege la momentul efectuării investiţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO