Bănci și Asigurări

ATE Bank: crestere prudenta pe retail, interes pe corporate si agricultura

26.06.2008, 19:17 14

ATE Bank (Banca Argicola a Greciei), care a intrat pe piata locala in urma cu doi ani prin achizitia unui jucator de mici dimensiuni, si-a planuit sa ajunga la credite de un miliard de euro in circa patru ani, plecand de la 140 de milioane de euro, in prezent.
"Vom creste organic. Suntem insa destul de conservatori in ceea ce priveste extinderea retelei teritoriale", spune Panos Varangis, viceguvernatorul grupului ATE Bank. Conducerea executiva a grupului a venit la Bucuresti la inceputul acestei saptamani pentru a sarbatori doi ani de la intrarea pe piata romaneasca.
In vara lui 2006 grecii au achizitionat pachetul de control al Mindbank, una dintre primele banci private constituite la inceputul anilor '90, dar care ramasese de dimensiuni foarte reduse in lipsa unui actionar puternic. Dupa preluare, grecii au schimbat numele bancii petnru a reflecta apartenenta la grup si au numit o noua echipa de conducere.
ATE Bank Romania opereaza in prezent o retea de 16 unitati teritoriale, iar numarul acestora va ajunge la 30 pana la sfarsitul anului. Pentru 2009 este planificata deschiderea a inca 20 de unitati. Pe fondul extinderii retelei teritoriale, soldul creditelor ar trebui sa ajunga la 200 de milioane de euro anul acesta.
"Ne vom concentra mai mult pe firmele mici si pe zona de corporate. Suntem de asemenea foarte ambitiosi in privinta finantarilor in domeniul agricol, unde avem o experienta importanta", spune Varangis. ATE Bank a fost constituita in 1929, fiind orientata pe finantarea micilor intreprinzatori de pe piata elena. Abia in urma cu trei ani banca, detinuta de statul elen cu un pachet de control de 77%, a inceput un proces de reorganizare a afacerilor, vizand si dezvoltarea pe zona de retail.
Varangis spune ca pe piata locala a fost luata in considerare o colaborare cu CEC (care are o prezenta puternica in mediul rural) pentru implicarea in distribuirea fondurilor europene pentru sectorul agricol, ATE incercand astfel sa utilizeze experienta pe care a acumulat-o in Grecia.
Viceguvernatorul ATE spune ca grupul a luat de asemenea in considerare dezvoltarea unei societati de leasing in Romania, care se va orienta pe domeniul imobiliar, dar si pe echipamente. "In anii urmatori un segment interesant va fi si managementul activelor."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO